fbpx

Denis Zvizdić: "NATO trupe u Brčkom, to je buđenje iz sna o nezavisnosti RS-a"

Denis Zvizdic vijestiba

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, pozvao je na raspoređivanje NATO-ovih trupa na području Brčko Distrikta.

Zvizdićeva reakcija stiže nakon najava predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, o secesiji manjeg bh. entiteta ukoliko neke odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta ne budu po njegovoj volji.

Objavu Denisa Zvizdića ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Dodik ponovo, po ko zna koji put, prijeti secesijom.

Ovaj put zbog državne imovine koja mu treba, između ostalog i kao kolateral za nove kredite (a planirano je kreditno zaduženje od milijarde KM!) bez kojih bh entitet RS ne može ekonomski funkcionisati.

Entitet RS nije država nego teritorijalna jedinica u sastavu BiH. To je jasno kazano u odluci US BIH kojim je zabranjeno korištenje sintagme “zajedničke institucije”.

Titular državne imovine je država BiH i tako će i ostati.

Entiteti/kantoni/gradovi/općine mogu putem državnog Zakona o državnoj imovini ili odlukom PS BIH dobiti na korištenje državnu imovinu, ali bez prava grunta.

I da, jedan od najboljih odgovora na prijetnju secesijom (pored niza drugih, institucionalnih i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom) jeste raspoređivanje EUFOR-ovih ili NATO vojnika u Brčko Distrikt.

To bi bio momenat buđenja iz pustoga sna o nezavisnosti bh entiteta RS.

Oslobođenje