fbpx

Debevcu i Mehmedagiću se ukida pritvor nakon što predaju sve važeće putne isprave

Debevcu i Mehmedagiću se ukida pritvor nakon što predaju sve važeće putne isprave

Foto: Avaz

Sud Bosne i Hercegovine je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim se Ranku Debevecu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije ukida pritvor.

Na slobodu se mogu pustiti, kako se navodi u saopštenju iz ove pravosudne institucije 12. marta, nakon što predaju sve važeće putne isprave.

Debevcu i Mehmedagiću su određene mjere zabrane napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

“Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršiće se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja. Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem”, dodaje se.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka.

Inače, Debevcu i Mehmedagiću ove sedmice ističe pritvor od tri mjeseca i nema zakonske mogućnosti za njegovo produženje.

Oni su u pritvoru od 18. decembra prošle godine, po nalogu Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su da su 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, Sud BiH je 16. februara produžio pritvor Debevcu i Mehmedagiću za mjesec dana, kako bi istraga mogla biti proširena.

Tužilac je, tražeći produženje pritvora, naveo da je Debevec primio mito od Zdravka Mamića, kako bi mu pomogao u ekstradicionom postupku, koji se tada vodio protiv Mamića u BiH. Radi se zahtjevu Hrvatske za ekstradiciju Mamića, odnosno njegovo izručenje vlastima Hrvatske.

Mamić, koji je u BiH pobjegao nakon što je u Hrvatskoj osuđen za izvlačenje 116 miliona kuna (oko 17 miliona eura) iz fudbalskog kluba Dinamo.

N1