fbpx

Dani arhitekture četvrti put u Banjaluci

dani arhitekture 696x388

Četvrti „Dani arhitekture Banjaluka“ u okviru kojih će biti održana stručna predavanja, panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima i projekcije filmova, održaće se od 2. do 10. juna.

Centralni dio događaja je simpozijum 8. i 9. juna u Gradskom pozorištu ”Jazavac”, sa predavačima i najboljim protaganistima iz oblasti arhitekture danas, iz regiona i drugih evropskih zemalja.

„Dani arhitekture Banjaluka“ su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u BiH, a tema ovogodišnjeg skupa jeste „Herit. city“ ili „Grad i nasljeđe“ i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti?

-Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima „Dana 2018“ razmatraćemo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i rapidnog, razvoja i rasta gradova- rekli su iz Istraživačkog centra za prostor, koji je organizator događaja.

Pored serija predvanja, program obuhvata i izložbe: Sunčana strana modernizma, EuropaNostra – Sharing heritage sharing values i Arhitektonično u Banskom dvoru.

„Dane arhitekture“ prati i višemjesečni projekat Small-Scale, međunarodna radionica u kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjaluci zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva sa univerziteta u Trondhajmu i Sarajevu.

Ovi mladi ljudi lani su osmislili i postavili drveni mol na Vrbasu, koji je za kratko vrijeme postao jedno od omiljenih mjesta Banjalučana.

Organizatori takođe pozivaju sve one koji se izražavaju kroz fotografiju, crtež, kolaž, računarsku vizualizaciju, nekoliko riječi ili neki drugi medij da zabilježe i prikažu svoje viđenje kulturnog nasljeđa, a konkurs “Herit.city” je otvoren do 25. maja.

Pored ovih sadržaja, posjetioci će moći vidjeti štandove izlagača iz privrednog sektora i kroz ovaj mini sajam biti informisani o dostignućima i ponudi na tržištu danas.

(Srpska Info)