fbpx

Danas odluka o (ne)izlasku na izbore!?

Danas odluka o (ne)izlasku na izbore!?

Foto: Srna/Arhiv

Nakon sastanka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je ponovo vukao paralele između RS-a i Kosova, tvrdeći kako mu se ne ide na izbore

Konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima biće donesena danas na sastanku vladajuće koalicije. Ovo je juče rekao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić nakon sastanka predsjednika stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova o izbornom zakonu i dogovoru o nastupu na lokalnim izborima.

PAMETNIJI SMO!
- Smatramo da naše kolege iz opozicije, koje se nisu odazvale sastanku, od početka rade sa Christianom Schmidtom i pojedinim ambasadama. Opozicija želi da koristi resurse CIK-a kako bi mijenjala volju naroda. Čak su nam uputili uvredljive konotacije odmah nakon što smo uputili poziv za sastanak, naveo je Stevandić.

On je rekao da je odluka opozicije o ignorisanju sastanka zamka za narod. Stevandić tvrdi da postoje dva pravna modela za izlazak na lokalne izbore u oktobru. On tvrdi da će svi u Republici Srpskoj poštovati stav vladajuće koalicije.

- Na nama počiva volja naroda, a na opoziciji počiva Schmidtova i volja nekoliko ambasada. Vidjećemo koliko možemo da odložimo izbore, dok ne stupi na snagu izborni zakon RS-a. Na nama je odgovornost da sačuvamo Republiku Srpsku. Mi smo pametniji i organizovaniji, poručio je Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da se opozicija ponaša kukavički. Dodik smatra da na izbore ne treba izaći po Izbornom zakonu BiH, čije je izmjene nametnuo Schmidt, kojeg vlast Republike Srpske ne priznaje za visokog predstavnika. On je dodao da su solidarnost i zajedništvo ključni faktor opstanka ovog entiteta.
- Opoziciju očigledno ne interesuju građani Republike Srpske. Mi ćemo odbraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak, jer nisu homogenizovani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od stranih ambasada, naveo je Dodik.
Dodik je istakao kako se zalaže za to da političke stranke iz RS-a ne izađu na izbore pod uslovom da to bude konsenzus svih političkih faktora. On je ponovio da je Schmidt nelegalni visoki predstavnik i da je u BiH došao kao slobodni građanin. Dodik tvrdi da je opozicija u RS-u Schmidta prihvatila kao vrhovni autoritet.

- Nemaju ni snage ni volje da mi kažu u oči šta misle o svemu tome. Oni to sve izbjegavaju. Nemaju snage za ovo, a kako će imati snage da vode narod? Trebali smo da odlučimo šta je najbolje za Republiku Srpsku, ali oni imaju zadato djelovanje. Svašta pokušavaju da vežu za moje ime. Neshvatljivo je da opozicionu četvorku ne zanimaju građani koji su glasali za njih, kazao je Dodik.

MIŠLJENJE SABORACA
On dodaje da opozicija nije protivnik vlasti, nego Republici Srpskoj i kao dokaz navodi njihovo ćutanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Dodik smatra da su predstavnici opozicije podanici koji služe Schmidtu i političkom Sarajevu.

- Kao što postoje Kurtijevi Srbi, tako postoje i Schmidtovi Srbi. Odluka o izlasku na izbore je teška, ali biće odgovorna. Gledaćemo šta je najmanje zlo u ovom trenutku. Moj prijedlog je da ne izlazimo na izbore po onome što je Schmidt nametnuo. Neki ljudi su nam rekli da možda u takvim uslovima možemo i da pobijedimo. Mislim da ne treba da izađemo na izbore, ali prihvatiću mišljenje predsjednika drugih stranaka u koaliciji, ali i mišljenje saboraca iz moje stranke, rekao je Dodik.

Iz SDS-a su osudili kontinuirane pokušaje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a da svoju neodgovornost i kukavičluk prebacuju na opoziciju. Ako su dovoljno hrabri, ističu, neka donesu zakon koji žele da se poštuje na izborima.

Oslobođenje