fbpx

Da li HE Dabar predstavlja opasnost po okolinu

Da li HE Dabar predstavlja opasnost po okolinu

Foto: BHRT

Nakon sto je Okružni sud u Banjaluci donio presudu u korist Arhus centra i poništio dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata Hidroelektrane „Dabar“ Trebinje, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo je nove građevinske dozvole. Iz Arhus centra i Centra za zaštitu životne sredine tvrde da su i nove dozvole izdate bez uključivanja šire javnosti te najavljuju dalju pravnu borbu za očuvanje prirodnih resursa.

Od ukupno 5 podnesenih tužbi za građevinske dozvole izdate za gradnju HE Dabar, Sud je za tri poništio Rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Riječ je o dozvolama za podzemni tunel, te izgradnju dalekovoda i popratnih građevina. No vrlo brzo su izdate nove dozvole. U Arhus centru tvrde, ponovo nezakonito.

EMINA VELJOVIĆ, Aarhus centar u BiH

Oni su fakticki donijeli Rjesenje koje je isto kao ono sto smo vec utuzili i oni su bili duzni prema Arhuskoj konvenciji nas ukljiciti u proces jer jedan od nasih tuzbenih zahtjeva je taj da javnost nije bila adekvatno ukljucena , dr. rijecima oni su ponovili istu gresku tako da smo mi prinudjeni njih sad ponovo tuziti sto cemo definitvno i uraditi.

U međuvremenu, žalili su se Bernskom komitetu kako bi ukazali da je već došlo do ugrožavanja potencijalnih smaragdnih područja i uništenja rijeka. Tvrde da se projektom gradnje HE Dabar ugrožavaju podzemne vode i najmanje 6 rijeka od kojih će kapaciteti nekih biti korišteni i do 85%. Projekat Dabar dio je šireg sistema Gornji horizonti koji datira iz 60-ih godina prošlog vijeka i nosi sa sobom, tvrde ekolozi, brojne ekološke i društvene posljedice.

VLADIMIR TOPIĆ, Centar za životnu sredinu

S pravom smatramo da dozvole nisu u skladu sa propisima nije uz adekvatno ucesce javnosti nisu izdate te dozvole i nedovoljna procjena kroz elaborat kao sto je Studija uticaja na zivotnu sredinu. Smatramo da i one imaju određene manjkavosti kao sto sam rekao podaci su stari preko 50-60 godina već a određeni koji su vrseni u tom periodu nisu bili zavrseni a dozvole su izdane.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tvrde da su nove dozvole izdali uvažavajući presude nadležnog suda. Navode i da su tužbe koje su se odnosile na studiju uticaja na životnu sredinu i ekološke dozvole, odbačene.

MINISTARSTVO ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRAĐEVINARSTVO I EKOLOGIJU RS

Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju RS nije predviđeno učešće javnosti u postupku izdavanja građevinske dozvole , osim učešća strana koje imaju potvrđen legitimitet stranke u postupku, što Arhus centar u vrijeme postupka nije bio. Šira javnost je bila uključena u postupcima odobravanja studije uticaja na životnu sredinu i ekoloških dozvola koje su sastavni dio građevinskih dozvola.

Vlasti u RS, HE Dabar smatraju jednim od najvećih elektroenergetskih objekata u posljednjih 30 godina koji bi sa 159 megawata instalisane snage u sistemu Elektroprivrede trebao biti od 2027. godine. S druge strane, ekološka udruženja najavljuju nastavak pravne borbe, navodeći da projekat Gornji horizonti nanosi nesagledivu štetu prirodnoj okolini i zanemaruje međunarodne ekološke standarde i konvencije usmjerene na zaštitu životne sredine.

BHRT