fbpx

Cvijanovićeva i Novalić zbog najavljenih sankcija otputovali u Beč

4put

U Beč su hitno otputovali premijeri Srpske i Federacije BiH, zbog oštrog upozorenja o uvođenje dodatnih sankcija energetske zajednice na predstojećem ministarskoj konferenciji u Prištini, 14. decembra.

Kako saznajemo, iz Energetske zajednice je prije dva dana upućen poziv Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću „kako bi izbjegli najnepovoljniji scenario za BiH“, a na sastanak ih je, ovog puta pozvao i generalni direktor za energetiku pri Evropskoj komisiji Dominiko Ristori.

Energetska zajednica je još ranije najavila da će neusvajanje Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, „zaboliti entitete“,  te da će zbog nepoštovanja obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici direktno koštati građane i energetski sektor koji gubi nekoliko desetina miliona evra grant sredstava i povoljnih kredita. Tokom nedavne posjete Sarajevu, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je izjavio da je BiH prva zemlja kojoj su prije tri godine uvedene prve sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu. Pismo upozorenja nedavno je direktno upućeno premijerki Željki Cvijanović, a u njemu se, između ostalog, podsjeća na ozbiljnost situacije i činjenicu da su već prihvaćene sve primjedbe koje je na tekst Zakona dostavila njena Vlada, kao i da nove primjedbe iz Banjaluke nisu dostavljene.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više navrata je upozoravao na neophodnost usvajanja zakona, koji je, kako tvrdi, u potpunosti usaglašen sa RS,  ali da zbog dalje podrške čeka mišljenje RS. Ocijenio je kako bi nove sankcije značile korak unazad i novo zaostajanje u „jednom od najboljih i najpotentnijih sektora BiH“.

Osim sankcija koje prijete BiH, te zakone je potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i zbog činjenice da su zakoni zastarjeli i kao takvi bi bili prepreka razvoju energetskog sektora. Bosni i Hercegovini bez njihovog usvajanja prijeti i da ostane bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove.

(ATV)