fbpx

Češka - zemlja od koje BiH može mnogo toga da nauči na putu ka Evropskoj uniji

ceska eu Euronews

 Foto: Euronews

Na putu ka EU, pred Bosnom i Hercegovinom su brojni zadaci, a od spremnosti da ih ispunjava zavisi koliko dugo će na tom putu ostati. Kakvu korist od pridruživanja može imati, pokazuje primjer Češke, koja je nakon pristupanja uniji doživjela ekonomski procvat, a nezaposlenost je među najnižima u Evropi.
PREDNOSTI ULASKA U EU?

Prije 19 godina Česka je postala članica EU. Bila je to politička šansa, ali i ekonomski izazov. Češka je postala privlačno mjesto za investicije, što je značilo nova radna mjesta. Nezaposlenost u Češkoj iznosi svega dva posto. Poređenja radi, nezaposlenost u BiH je sedam puta veća. Ulaskom u uniju i BiH bi mogla ostvariti ekonomske benefite, kaže za BN TV Saša Kisić, preduzetnik koji više od 30 godina živi u Pragu.

“Ulaskom u uniju, nadajmo se da će to biti uskoro bi počelo finansiranje od strane EU, naravno prvenstveno na makro planu što će reći mogućnost investicija u auto-puteve, željeznicu itd, mogućnost ulaska velikih svjetskih firmi. To je recimo Prag možda dobro iskoristio”, kaže Kisić.

ULAZAK U ŠENGEN

Kisić dugi niz godina vodi turističku agenciju, čiji je vlasnik, a odnedavno ima i malu vinoteku. Ključan momenat za poslovanje u Češkoj, kaže, bio je ulazak u Šengen 2007. godine, što u praksi znači slobodan prolazak ljudi i roba. Turizam je procvjetao, a na primjeru uvoza vina je objasnio koliko znače otvorene granice. Kaže, vina uvozi iz Italije, Francuske, Španije. Vina iz Hercegovine, iako izvanredan proizvod, za sad nisu dio njegove vinoteke.

“PROBLEM SU GRANICE”

“Znači, problem su granice. Znači, ja kad bih uvozio bilo šta iz BiH mora se to cariniti, znači diže se cijena. Čitava administracija je komplikovanija, drugačija, a ja odem na primjer u Italiju, doveze se neki kombi, mali kamion vina. Naravno prijavljuje se ovdje na carinu, da se faktura, porez mogu da platim ovdje, mogu tamo, znači sve je pojednostavljeno”, objašnjava Kisić.
OLAKŠICE

Ulaskom u EU i BiH bi osjetila brojne ekonomske prednosti, a bolje uslove poslovanja imala bi i mala i srednja preduzeća koja su okosnica razvoja. Vesna Rugovac sa suprugom već 12 godina živi u Pragu. Muž vodi restoran, a ona butik. Prilikom pokretanja privatnog buznisa stranci imaju isti tretman kao Česi, a tu su i značajne olakšice za poslovanje, kaže Vesna. Već nekoliko godina prati kolekciju iz BiH, tačnije iz Gračanice "Velar" i odlučila je da tu modu predstavi Čehinjama.

“NEMAMO FISKALNE KASE”

“Ovdje niste u obavezi kada plaćate gotovinski da plaćate porez što nama kao vlasnicima radnji omogućava dalji rad i veće mogućnosti tako da ne moramo da imamo kase što je jako interesantno, a što kod nas ne možemo vidjeti”, ističe Vesna.
Dok u BiH preduzetnici biju bitku da podignu prag ulaska u sistem PDV sa 50 na 100 hiljada KM u Českoj taj prag iznosi dva miliona kruna, odnosno oko 83 hiljade evra.

“Što se tiče ostalih benefita ako napravite promet preko dva miliona kruna morate biti obveznici plaćanja poreza, ako ne napravite promet do dva miliona kruna niste u obavezi da platite PDV”, kaže Vesna.

RIGIDNIJA PRAVILA

Ulazak Češke u EU značio je i rigidnija pravila, ističe za BN TV ekonomista Lukaš Kovanda:

“I pored žalbi preduzetnika da su te regulacije previše striktne, previše jake ulazak u EU je dosta pomogao zato što je otvorio tržište i generalno olakšao pristup. Mislim da su benefiti ulaska u EU veći nego prije ulaska”.
Ulazak u uniju šalje pozitivan signal potencijalnim investitorima i stvara povoljniju klimu za ekonomski razvoj. Da li će BiH preduzeti odlučnije korake na ovom putu ostaje da vidimo.

BN