fbpx

Castro: SAD steže obruč oko Kube, Venecuele i Nikaragve

h 54514514

Bivši kubanski predsjednik Raul Castro poziva te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

Bivši kubanski predsjednik Raul Castro optužio je Sjedinjene Američke Države da "stežu obruč" oko Kube, Venecuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

"Za nas kao i za Venecuelu i Nikaragvu jasno je da se steže obruč i naš narod treba da bude spreman i u pripravnosti da odgovori na svaku vrstu izazova", rekao je Castro (87) na jednoj ceremoniji, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Washingtona prema regionalnoj ljevici "predstavlja scenarij koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju".

Stav prema Kubi

Castro je rekao da zvaničan stav SAD-a prema Kubi karakterizira "nedostatak poštovanja, agresivnost, miješanje i grubo manipuliranje historijskom stvarnošću".

Bivši predsjednik Kube je upozorio SAD da je kubanski narod tokom 60 godina pružao otpor i da će bez obzira na okolnosti i velike izazove "uvijek braniti socijalističku revoluciju".

Castro je 19. aprila ove godine predao vlast Miguelu Diazu-Canelu ali i dalje ima utjecaja na državne odluke pošto će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Izvor: Agencije