fbpx

Broje se minuti do tragedije: Podmornica u borbi s vremenom

oceangate podmornica

OceanGate

Ne više iz sata u sat. Sada počinje borba za svaki minut, koji čudom može da znači spašavanje posade podmornice koja je nestala u Atlantiku!

U toku je peti dan dramatične potrage za podmornicom Titan koja je nestala spuštajući se do olupine Titanika koja se nalazi 3.800 metara pod morem u blizini obale Njufaunlenda u Kanadi. 

Prema “Oušn gejt” operateru Titana, brod ima 96-satne zalihe kiseonikom u slučaju opasnosti. U podmornici je petoro ljudi: pakistansko-britanski biznismen Shahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Suleman; britanski milijarder Hamish Harding; Paul-Henri Gargeolet, 77-godišnji francuski istraživač; i Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor kompanije OceanGate Expeditions, sa sjedištem u SAD-u.

Horizon Maritajm, kanadska kompanija koja je suvlasnik istraživačkog broda Polar Prince s kog je lansirana podmornica Titan, objavila je saopštenje nakon konferencije za novinare. Kažu da preduzimaju sve da spasu posadu.

Sumnja se da se podmornica, koja se izgubila u nedjelju uveče, zaglavila u olupini Titanika dok je bila na ekspediciji, da se dogodio kvar i da je izgubila vezu, ili da je samo jednostavno izgubila vezu sa centralom, ali i dalje funkcioniše.

Podmornica obično šalje signale svom matičnom brodu svakih 15 minuta, ali signali nisu primljeni nekoliko sati, nakon čega su raspoređene spasilačke ekipe.

Spasioci koji tragaju za podmornicom, koja je nestala u sjevernom Atlantskom okeanu, preusmjeravaju sredstva i fokusiraju svoju potragu na područje na kojem su detektirani podmorski zvukovi, rekao je zvaničnik američke obalne straže.

Iako je kapetan Jamie Frederick u srijedu rekao da vlasti još uvijek ne znaju što bi ti zvukovi mogli biti, naglasio je da još uvijek postoji nada da će spasiti pet ljudi u podmornici, koja je istraživala olupinu Titanika prije nego što je u nedjelju izgubila kontakt sa brodom koji ju je pratio.

“Kada ste usred akcije potrage i spašavanja, uvijek imate nadu. Zato radimo ono što radimo”, rekao je Frederick novinarima.

Rekao je da je kanadski avion prvi detektirao zvukove u utorak, a čuli su se i u srijedu.

Frederick je rekao da su operacije daljinski upravljanih plovila premještene u “pokušaju istraživanja porijekla zvukova”, dodajući da posade “traže u području gdje su detektirani zvukovi i nastavit će to činiti”.

Carl Hartsfield, stručnjak iz Instituta za okeanografiju Woods Hole koji učestvuje u potrazi, rekao je da su podmorski zvukovi opisani kao “buka udaraca” i naučnici pokušavaju otkriti šta su.

“Okean je očito vrlo složeno mjesto – ljudski zvukovi, zvukovi prirode, i vrlo je teško razlučiti izvor tih zvukova ponekad”, rekao je Hartsfield.

“Ali mogu vam reći da ovaj tim ima više senzora. Oni su u tom području. Šalju podatke brzo najboljim ljudima na svijetu da analiziraju te podatke.”

U utorak oko 19:00 sati, Frederick je rekao da u podmornici ima kiseonika za oko 40 sati.

Frederick je u srijedu izjavio da se vjeruje da posada podmornice ima “ograničene zalihe” hrane i vode.

Naglasio je težinu potrage u tako ogromnom dijelu okeana, rekavši da jedinstvena komanda koja nadgleda operaciju angažuje dodatne resurse, uključujući brodove, avione i plovila na daljinsko upravljanje.

“Također moramo uzeti u obzir stalno promjenljive vremenske uslove, struje i stanja mora koji svakog sata proširuju područje potrage”, rekao je Frederick. “Postoji ogromna složenost povezana sa ovim slučajem zbog toga što se lokacija nalazi daleko od obale i zbog koordinacije između više agencija i zemalja.”

Agencije