fbpx

Brisel: Novinari da plate za izvještavanje sa samita

eu zastave kom main epa 0

Belgijsko novinarsko udruženje AGJPB saopćilo da bi ovim zakonom moglo biti pogođeno do hiljadu novinara.

Novinari koji u Briselu prate dešavanja u Evropskoj uniji požalili su se da Belgija krši medijske slobode nakon što im je poručeno da će morati plaćati 50 eura za izvještavanje sa narednih samita lidera EU-a, prenosi Reuters.

Agencija navodi da su se novinarima u protestima na ovu odluku belgijskih vlasti pridružili i zvaničnici EU-a koji su zatražili od vlade u Briselu koja je domaćin samita da ponovo "promisli" o novom zakonu po kojem se naplaćuju troškovi sigurnosne kontrole na skupovima Unije.

Kršenje medijskih sloboda

Reuters navodi da se zakon počeo primjenjivati 1. juna, ali da su novinari na njega obratili pažnju tek u utorak kada je Vijeće EU-a objavilo rutinski poziv na akreditaciju za pokrivanje narednog samita u oktobru.

U pozivu se prvi put navodi da izvještači koji imaju prebivalište u Belgiji moraju belgijskim vlastima platiti obaveznu sigurnosnu kontrolu.

Belgijsko novinarsko udruženje AGJPB saopćilo je da bi ovim zakonom moglo biti pogođeno do hiljadu novinara i nazvalo ga kršenjem medijskih sloboda.

Navodi se da je i Federacija evropskih novinara pozvala da se novinari izuzmu od tih troškova.

Izvor: Agencije