fbpx

Borelj: Potkopavanje ustavnog poretka mora odmah da se završi, sprovesti reforme kako bi BiH napredovala

Borelj EU BHRT

 Foto: BHRT

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da je uvjerena da bi trenutnom dinamikom rada Savjeta ministara krajem ove godine trebalo da se otvore pregovori za članstvo u EU.

Krištova je nakon jučerašnjeg Petog sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Briselu izjavila da ovog sastanka ne bi bilo da prošle sedmice, u skladu sa ustavnim nadležnostima, nije profunkcionisao mehanizam koordinacije, na kojem su usaglašeni stavovi za sastanak.

"Uz sve brojne izazove koje BiH ima kao složena zemlja, iznijela sam lični stav da dijalog, međusobno uvažavanje, konsenzus i poštovanje ustavnih nadležnosti dovodi do napretka i u ispunjavanju reformskih procesa, odnosno ostvarenja cilja ka EU", rekla je Krištova na konferenciji za novinare.

Ocijenivši da je na sastanku vođen otvoren i konstruktivan dijalog partnera iz institucija EU i BiH, Krištova je precizirala da su otvorene brojne teme na evropskom putu BiH, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te pitanja pretpristupne pomoći.

"Razmotrili smo sve ono što je fokus rada Savjeta ministara u periodu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta", istakla je Krištova.

Ona je navela da je na sastanku detaljno informisala visoke zvaničnike EU šta je BiH napravila u ovom trenutku kada je riječ o njenom evropskom putu i ispunjavanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, te da je za te napore BiH i njenih institucija dobijena podrška.

"Još mnogo toga moramo uraditi, inicijative i odluke koje smo usvojili treba da zažive, da ih implementiramo", zaključila je predsjedavajuća Savjeta ministara.

Borelj: BiH u posljednjih godinu dana prešla put od političkog ćorsokaka do političke prilike

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana prešla put od političkog ćorsokaka do političke prilike ili šanse.

On je nakon petog sastanka Savjeta stabilizaciju i pridruživanje rekao da te prilike sada treba iskoristiti, odnosno taj podstrek, i sprovesti odlučne reforme kako bi BiH napredovala, uz napomenu da je to "najviši nivo institucionalnog angažovanja između EU i BiH".

"To je prilika da se analizira dosadašnji rad u cilju članstva BiH u EU i šta još treba da se uradi. Sastajemo se u ovom formatu nakon dvije godine. Prošle godine to nije bilo moguće zbog političke blokade zemlje, ali smo to danas uspjeli jer je BiH prešla od političkog ćorsokaka do političke prilike i ta rečenica sumira ono što se dogodilo u proteklih godinu dana.

Istakao je da postoje ozbiljni izazovi.

"Prijedlozi iz RS koliko ja shvatam suprotni su EU i izoliraju još više taj entitet. Potkopavanje ustavnog poretka mora odmah da se završi. Ako se to nastavi, moglo bi imati ozbiljne posljedice".

Borelj je dodao da EU želi jedinstvenu suverenu BiH, ali je naglasio da se sav posao ili rad mora izvesti unutar BiH, a ne iz Brisela.

Borelj je pohvalio Savjet ministara BiH i predjsedavajuću Borjanu Krišto na održavanju dijaloga otvorenim.

Varhelji: Brisel smatra BiH neophodnim dijelom EU

Brisel smatra Bosnu i Hercegovinu neophodnim dijelom EU, izjavio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH i EU u Briselu rekao da je potrebno da Brisel jasno poruči i ponudi i narodu i samoj BiH priliku da bude dio bloka.

Varhelji je pohvalio ishod izbora u BiH i formiranje vlasti "brzinom koja do sada nije viđena", ali je naglasio da je vrijeme da se ispune ključni priioriteti.

On je naglasio da se cijeli proces na putu BiH ka EU mjeri učinkom i razultatom, uz napomenu da su sada veća očekivanja i Unije i javnosti u BiH, nakon dobijanja statusa kandidata za učlanjenje u blok.

Varhelji je najavio objavljivanje godišnjeg paketa proširenja EU u oktobru, rekavši da se "u taj paket može uvrstiti samo ono što je već ispunjeno".

"Potrebno je udvostručiti rad i usredsrediti se na ono što pomjera BiH naprijed. Evropska agenda je jedina koja može da donese stabilnost i korist BiH, narodu i poslovanju", dodao je Varhelji.

BHRT/Srna