fbpx

Bjelorusija uvela smrtnu kaznu za veleizdaju

lukasenko bj

Foto: EPA-EFE/ MAXIM GUCHEK POOL

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je u četvrtak, 9. marta, zakon kojim se dopušta smrtna kazna za dužnosnike i vojnike osuđene za veleizdaju, saopštio je njegov ured, prenosi Reuters. 

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, jedina je zemlja u Evropi koja još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu. Već postoji za zločine poput ubistva ili za teroristička djela.

Zakonom se mijenja dio bjeloruskog Krivičnog zakona o “Izdaji države”, i predviđa mogućnost doživotnog zatvora ili smrtne kazne za izdaju koju je počinilo službeno lice na javnom položaju.

Novi zakon pokriva širenje terorističke propagande, klevetu oružanih snaga i drugih vrsta vojnih formacija, kao i kršenje uslova za zaštitu državne tajne.

Također sadrži i dijelove o špijunaži, terorističkim aktima protiv državne ili javne ličnosti, sabotaži, pozivima na sankcije, stvaranju ili učešću u ekstremističkoj formaciji, finansiranju ili omogućavanju ekstremističkih aktivnosti, ili učešću u oružanoj formaciji ili oružanom sukobu na teritoriji strane države.