fbpx

BiH: Zabranjen promet za milion proizvoda

deklaracija proizvoda

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove, u toku 2017. godine izvršeno je 469 pregleda i privremeno stavljeno van prometa, radi nedostataka sadržaja u deklaraciji, proizvoda u vrijednosti od 4.922.881 KM. 

Izdato je 755 prekršajnih naloga u iznosu od 1.205.062 KM. Federalna granična tržišna inspekcija također vrši nadzore pri uvozu roba, a za 2017. je izvršeno ukupno 73.514 pregleda.

U okviru navedenog, vrši se kontrola deklaracija svih roba izuzev rinfuznih i roba u tečnom stanju.

Zakonom o zaštiti potrošača propisani su osnovni elementi koji su dalje razrađeni u pravilnicima, a koji moraju biti sastavni dio deklaracije. Oni se razlikuju za svaku vrstu proizvoda. Za tehničke proizvode, na deklaraciji moraju stajati tip i vrsta proizvoda, adresa uvoznika i proizvođača i zemlja porijekla.

Ukoliko se radi o hrani, ona ima dodatne elemente koji su propisani pojedinim pravilnicima, te svaki proizvod ima poseban pravilnik, kao i pravilnik o formiranju deklaracije.

Kada je u pitanju sastav nekog proizvoda, da bi se utvrdilo da li je on isti kao što je navedeno na deklaraciji, mora se uzeti uzorak i to se radi na granici.

Događa se da na tržište zaluta i neki proizvod koji nema deklaraciju na domaćem jeziku i to je kažnjivo djelo, te se, nakon otkrivanja, takvim proizvodima zabranjuje promet. Propisane su i kazne od 2.500 KM za pravna i 500 KM za odgovorne osobe.

Izvor: RTV Slon