fbpx

BiH: Polovina mladih zainteresovana za odlazak

Odlazak mladih 1

BANjALUKA - Nezaposlenost mladih u BiH dosegla je gotovo 40 odsto, a istraživanja su pokazala da je nemogućnost pronalaska posla glavni razlog njihovog konstantnog iseljavanja.

Prema časopisu “Ekonomist” BiH je na vrhu liste s najvećim odlivom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz nje zainteresovano čak 51,3 odsto mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je čak četiri puta veća nego u zemljama Evropske unije.

Brojni su razlozi za to, a neki od njih se kriju u činjenici da je zemlja bila suočena s ne baš uspješnim procesom ekonomske tranzicije. Tu je i pitanje neodgovarajućeg obrazovnog sistema koji nije modernizovan, ali i niska primanja, navodi “Ekonomist”.

Takođe podaci ukazuju i na to da su najčešći razlozi odlaska nestabilna politička situacija te uvjerenje u veću mogućnost uspjeha, a nema ni jedinstvene strategije koja bi precizirala prioritete za poboljšanje životnih uslova mladih da bi ih BiH zadržala.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih 38,3 odsto. Prije pandemije stopa nezaposlenosti imala je konstantan i stabilan trend opadanja.

Institut za razvoj mladih KULT uradio je istraživanje o položaju mladih u BiH, a podaci do kojih su došli pokazuju da omladina smatra da bi prioriteti vlasti u BiH narednih pet godina trebalo da budu zapošljavanje i obrazovanje.

Zabrinjava i činjenica da je 40 odsto mladih ljudi koje je obuhvatilo istraživanje istaklo da je u posljednjih sedam godina član njihove uže porodice napustio BiH te da se odlasci najčešće dešavaju u vangradskim sredinama. Među brojnim podacima istraživanja je i onaj da više od 65 odsto mladih živi u domaćinstvima s roditeljima, a 44,7 odsto njih ne može doprinijeti kućnom budžetu.

Srna