fbpx

BiH iz EU uvozi meso koje niko neće?

Evropa može da bude zadovoljna trgovinskim skorom sa BiH, ali da, s druge strane, ova država, njeni proizvođači i građani od toga nemaju apsolutno ništa, poručuju domaći farmeri. Dok se EU hvali da je za njihovu stoku i goveđe meso tržište BiH jedno od važnijih, kažu, riječ je o otpadu koji može da prođe samo kod nas.

2govedina

Zvanične statistike pokazuju da su za samo šest mjeseci ove godine zemlje EU u BiH izvezle goveda i goveđeg mesa vrijednosti 104 miliona KM. S druge strane, u ovom periodu u države koje su članice ove unije nismo plasirali ni gram pomenutih proizvoda.

Važniji od Švajcarske

Zato nimalo ne čudi što su prije koji dan iz Evropske komisije poručili da je, kad je riječ o trećim zemljama, za njihovu govedinu BiH važnija čak i od Švajcarske?! Naime, u prvoj polovini ove godine je, u odnosu na isti period prošle godine, najveći rast izvoza govedine iz EU ostvaren upravo u BiH, te Ganu i Obalu Slonovače.

2govedina 1

Analiza Spoljnotrgovinske komore pokazuje da smo u ovom periodu iz Evrope uvezli 18 miliona KM stoke i mesa više. Goveda najviše uvozimo iz Rumunije, Poljske i Hrvatske, a meso iz Holandije, Poljske i Italije.

Domaći farmeri poručuju da je, pored zabrane izvoza stoke i goveđeg mesa iz BiH, poseban problem što iz EU uvozimo nekvalitetne proizvode.

– Riječ je o trećerazrednom mesu koje građani evropskih zemalja ne žele, a poznato je da kod nas sve prolazi. S druge strane, mi bismo svojom proizvodnjom mogli da zadovoljimo domaće potrebe, ali nam nekontrolisani uvoz jeftine hrane mrsi račune. Evropa sebi ostavlja ono što je kvalitetno, a nas šta zapadne – kaže predsjednik Udruženja stočara RS Vladimir Usorac.

Dodaje da je zabrana posljedica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, prije čega je naše meso i te kako bilo prepoznatljivo na evropskom tržištu.

– Toga se EU i boji, zbog čega brane izvoz. Činjenica je da je naše meso neuporedivo kvalitetnije od njihovog, te da bismo, ako bi izvoz bio deblokiran, u dobroj mjeri poljuljali njihovu proizvodnju. Ovako smo u neravnopravnom položaju. Dok se EU hvali plasmanom na naše tržište, domaći farmer sve više propada, a građani jedu meso koje je daleko od kvalitetnog – naglašava Usorac.

Velikodušna EU

Ono što nam je EU “velikodušno” ponudila jeste dozvola da BiH meso namijenjeno za treće zemlje može da prevozi preko njihove teritorije, pod uslovom da nije namijenjeno za njene članice.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno je izjavio da će ovaj napredak naročito doći do izražaja kada počne izvoz mesa za rusko tržište, ali da glavni problem ipak ostaje.

2govedina 2

– Činjenicu da BiH i dalje ne može da izvozi meso i mesne prerađevine u zemlje EU, koje je za nas bilo i ostalo najvažnije. Do sada smo meso mogli prevoziti samo preko teritorije Bugarske, koje je išlo za Tursku. Dozvola nam može puno značiti ako se pojavi još neka zemlja koja bi bila zainteresovana za otkup našeg mesa, ali u ovom momentu nemamo nekog velikog izvoza – poručio je Šarović.

Cvjeta uvoz prerađevina

Dok BiH kupi mrvice koje joj baca EU, njene članice od početka primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 1. februara ove godine, na naše tržište bez carina izvoze stoku i mnoge poljoprivredne proizvode.

U poređenju sa istim periodom lane, za šest mjeseci ove godine uvoz prerađevina od mesa iz EU skočio je za čak dva i po puta. Tako smo u prvoj polovini prošle godine iz Evrope uvezli 644 tone, a za šest mjeseci ove godine 1 582 tona mesnih prerađevina, koje smo platili 10,8 miliona KM.

(EuroBlic)