fbpx

BiH dobila milion bespovratnih eura za smještaj migranata

rts1qyxj

Novac će biti iskorišten za adaptiranje napuštene kasarne u Hadžićima, nedaleko Sarajeva, koja će postati centar za smještaj migranata.

Razvojna banka Vijeća Europe osigurala je milijun eura bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu kako bi se pokušao riješiti problem smještaja ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati.

Ugovor o donaciji u srijedu su u Sarajevu potpisali zamjenica guvernera Razvojne banke Maria Sanchez-Yebra Alonso i voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert, prenose bh. mediji.

Novac će biti iskorišten za adaptiranje napuštene vojarne u mjestu Hadžići, nedaleko Sarajeva, koja će postati centar za smještaj migranata.

Vojarnu "Ušivak" kao lokaciju za smještaj migranata ranije je odredilo Vijeće ministara BiH, no s obzirom da su objekti koji se tamo nalaze u lošem stanju, ona još nije stavljena u funkciju. Prilagodba bi mogla potrajati nekoliko tjedana.

Rizvo: Još ima ljudi koji su spremni pomoći

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, koji je nazočio potpisivanju ugovora o donaciji, kazao je kako u Hadžićima nije bilo nikakvih problema s lokalnim vlastima pri postizanju sporazuma o smještaju migranata za razliku od lokalnih vlasti u Unsko-sanskom kantonu gdje su gotovo sve općine odbile dati suglasnost za uspostavu privremenih centara u kojima bi migranti boravili.

"Pokazalo se kako u BiH i dalje postoje zajednice koje su spremne pomoći ljudima u nevolji", kazao je Rizvo.

Prema podacima policijskih agencija u BiH, u državu je od početka godine do 24. srpnja ušlo više od 9.000 ilegalnih migranata. Procjena je da se u BiH trenutačno nalazi njih najmanje 4.500.

Svi migranti koji stignu u BiH zapravo žele nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama Europske unije no s obzirom na pojačani nadzor hrvatske granice to im je sve teže realizirati, pa su procjene kako bi tisuće migranata mogle u BiH dočekati i jesen.

Gdje smjestiti ljude tokom zime?

U IOM-u su ranije procijenili kako je potrebno osigurati uvjete za smještaj najmanje 3.500 migranata u zimskim mjesecima.

Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi od njih borave u parkovima i u ruševnim objektima.

Za sada je dogovoreno samo da između dvije i tri stotine žena s djecom bude smješteno u hotel "Sedra" kod Cazina koji je izvan uporabe. Trenutno traje njegovo opremanje nužnim inventarom.

Veći centar za smještaj migranata trebao bi biti uspostavljen na području Bosanskog Petrovca, no o tome se još uvijek pregovara.

Najviši bosanskohercegovački dužnosnici prethodno su na zajedničkom sastanku u Sarajevu pokušali dogovoriti mjere kako kontrolirati izbjegličku krizu. Nikakav konkretni sporazum nije postignut.

Ivanić za zatvaranje granica

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon toga je upozorio da migrantski val može ozbiljno destabilizirati državu dodajući kako je njegov sud da se mora zatvoriti granica prema Srbiji i Crnoj Gori otkuda migranti i pristižu.

"Kontrola granice jedino je rješenje ovog problema", kazao je Ivanić.

Predsjedništvo BiH će 1. kolovoza razmatrati problem, najavio je Ivanić, te pokušati donijeti odluku o mjerama koje treba poduzeti.

Izvor: Agencije