fbpx

BiH 2017. izvezla u EU puževe u vrijednosti 12,6 miliona KM

4puzevi

Iz BiH je u toku prošle godine na tržište EU izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 miliona maraka.

Ako se ovaj rezultat posmatra u odnosu na 2016. godinu, zabilježen je pad vrijednosti, jer je prije dvije godine on iznosio 15 miliona KM, rečeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U posljednje dvije godine, zahvaljujući ravnopravnom položaju, koji u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), imaju bh. proizvodi na evropskom tržištu, kao i dozvolama o ispunjenosti evropskih standarda, izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na tržište EU porastao je za oko 15 odsto prema podacima koje je portal “Faktor.ba” dobio od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Tako je ukupna vrijednost prehrambenih proizvoda, koje smo 2016. godine izvezli na tržište EU bila blizu 257 miliona KM, dok je prošle godine ona narasla na 295,5 miliona maraka.

Iz BiH se u EU izvozi voće, povrće, žitarice, proizvodi bazirani na žitaricama, riba, mlijeko, kafa, čaj, začini i drugo. Takođe, ostvaren je i rast izvezenih količina u protekle dvije godine i to sa 180.000 tona, na više od 226.000 tona proizvoda. Ako se posmatra prema vrstama proizvoda, najviše smo izvozili voće, a ukupna vrijednost izvoza voća u prošloj godini iznosila je oko 59,5 miliona maraka.

Vrijednost izvoza grupe proizvoda koju čine pića, alkohol i sirće na tržište EU je 48 miliona KM, a za njima slijede proizvodi bazirani na žitaricama, sa blizu 35 miliona maraka ostvarenog izvoza.

Poredeći sa vrijednostima iz 2016. godine, najveći porast izvoza zabilježen je upravo u prve dvije pomenute kategorije. Osim toga, zabilježen je značajan rast i u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na 2016. godinu i to za više od 10 miliona KM, odnosno sa blizu šet miliona KM, na oko 16,5 miliona maraka.

“Pored navedenih prehrambenih proizvoda, kao proizvod animalnog porijekla, BiH izvozi sirovu kožu i to u 2016. godini u vrijednosti od 93.8 miliona KM za 19.905.774 kilograma kože, a u 2017.godini 99.9 miliona KM za 19.822.183 kilograma kože”, navedno je u informaciji Ministarstva.

Ako se posmatraju pojedinačni proizvodi, u toku prošle godine smo najviše izvezli smrznute maline, u vrijednosti od 33,7 miliona maraka. Za ovim proizvodom slijedi voda, u iznosu od 25,8 miliona KM, keks sa 21,2 miliona maraka, te izoglukoza sa 18,9 miliona KM.

Nakon ova četiri proizvoda slijedi pomenuti izvoz puževa. Zanimljivo je da su, po vrijednosti izvoza, iza puževa ostali proizvodi koji se u BiH smatraju kao dio tradicije, kao što su šljive i mlijeko.

(Glas Srpske)