fbpx

BICIKLISTI TRAŽE STROŽE KONTROLE U LAZAREVU Džaba staze kad se po njima parkiraju vozači

3staze

Naselje Lazarevo kao jedno od rijetkih u Banjaluci ima izgrađenu biciklističku stazu, ali to ne znači mnogo dvotočkašima jer im put redovno blokiraju parkirani automobili.

Biciklisti su inače nezadovoljni saobraćajnom infrastrukturom u Banjaluci, jer za njih nema dovoljno izgrađenih staza, ali čak i tamo gdje postoje skoro su beskorisne.

– Biciklom idem na posao iz Lazareva do Borika, jer je stvarno cijelom dužinom uz glavnu ulicu izgrađena namjenska staza za nas, ali šta nam to vrijedi kada nas vozači ne poštuju i baš tu parkiraju automobile. Uvijek moram da zaobilazim i kočim, a nikada nisam vidjela da nadležni kontrolišu i kažnjavaju nesavjesne vozače. Još kada na sve to dodamo i nekulturu pješaka, koji i pored trotoara prolaze ovuda, za bicikliste opet nema mjesta – govori tridesetogodišnja Jovana.

Uz glavnu ulicu u ovom naselju rade brojne trgovine, kafići, restorani, te mali preduzetnici, pa mnoge mušterije, kako pričaju mještani, automobile ostavljaju tik uz cestu.

Na uzurpaciju biciklističkih staza nedavno su ukazali i aktivisti Banjalučke krtitične mase, koji su organizovali zajedničku vožnju kroz Lazarevo pod nazivom „Biciklističke staze biciklistima“, te fotografisali „prepreke“ na koje su nailazili.  Cilj ove grupe građana je da promoviše bicikl kao prevozno sredstvo te da ukaže na prepreke i izazove u transportu biciklom kroz Banjaluku.

– Molimo građane da prijavljuju svako nepropisno korištenje pješačkih i biciklističkih staza kroz dopise Gradskoj upravi- poručili su iz BKM na svom Fejsbuk profilu, te podsjetili da je i Centar za životnu sredinu poslao dopis Gradu, sa zahtjevom za hitnom intervencijom na jednom od dijelova biciklističke staze.

Iz Odjeljenja za saobraćaj poručuju da su svjesni ovog problema, te da će uputiti dopis komunalnoj policiji i policijskoj stanici u Lazarevu da pojačaju kontrole na tom potezu.

– Nastojimo da proširimo i poboljšamo biciklističku infrastrukturu u gradu. Uskoro bi trebale bi biti sanirane oštećene dionice na bicilističkim trakama kroz Lazarevo, izvođač je već izabran, a do kraja godine planiramo graditi trotoar i biciklističku stazu od Derviša prema Zalužanima  u dužini od 1.200 metara- rekao je načelnik Slaviša Sandić.

(Srpskainfo)