fbpx

Bergamin: Migrantima u Italiji staviti elektronske narukvice

Massimo Bergamin, poznat po ekstremno desničarskim stavovima, kaže da ovo treba uraditi iz sigurnosnih razloga.

italija migranti epa

Massimo Bergamin, načelnik italijanskog grada Roviga, predložio je da se izbjeglicama i migrantima stavljaju elektronske narukvice, kako je rekao, iz sigurnosnih razloga, prenosi agencija Anadolija.

Kako navodi italijanski Rainews24, Bergamin, poznat po ekstremno desničarskim i antiislamskim stavovima, istakao je da se migranti dovode u vezu s nekim slučajevima silovanja u Italiji, zbog čega im, kako je kazao, treba staviti elektronske narukvice.

"Ovi slučajevi još jednom jasno pokazuju da se italijanski političari i birokratija nisu uspjeli najbolje organizovati u vezi s pitanjima migranata i tražilaca azila", rekao je načelnik Roviga.

'Praćenje od jutra do ponoći'

Naglasio je da je u Italiji prethodnih nekoliko godina na izbjeglice i migrante potrošeno približno pet milijardi eura, dodavši da je taj novac mogao biti utrošen i za usluge italijanskim građanima.

"Moj je prijedlog da oni koji žive u našoj regiji od jutra do ponoći budu praćeni pomoću visokotehnoloških elektronskih uređaja. Ovo bi pomoglo policiji da, kad se nešto dogodi, može uspostaviti javnu sigurnost, pravovremeno intervenisati i riješiti problem, napisati kaznu, pa čak i ostaviti mogućnost da ti ljudi budu poslani nazad u domovinu", kazao je Bergamin.

Napomenuo je da bi svaki migrant i azilant, bez izuzetka, trebao poštivati pravila i zakone zemlje u kojoj se trenutno nalazi.

Izvor: Agencije