fbpx

Banjaluka: Predavanje uvaženog bosanskog franjevca Fra Drage Bojića - "Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga"

9fra drago bojic

Centar za kritičko mišljenje iz Mostara (Tačno.net), neformalna asocijacija ALKa iz Banjaluke, Forum ZFD u BiH i Impulsportal.net iz Banjaluke organizuju i pozivaju vas na predavanje uvaženog bosanskog franjevca i slobodnog mislioca Fra Drage Bojića koja će se održati u Muzičkom paviljonu Staklenac u Parku Petar Kočić u Banjoj Luci, u subotu 3. februara 2018. godine s početkom u 18,00 časova. Predavanje se organizuje u okviru Škole kritičkog mišljenja iz Mostara. 

Tema predavanja pod nazivom "Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga" je gorući problem bosanskohercegovačkog i svih postjugoslovenskih društava, odnosno nacionalističke zloupotrebe ili pak nacionalističke zablude religije, religijskih organizacija i vjerskih osjećanja.

9Plakat Pozivnica

Kako postaviti i živjeti religijsko i vjersko u odnosu na sekularno? Kako postaviti i podvući razliku između države (partije, javnog) i crkve? Kako živjeti religijsko i vjersko a da ono ne postane nacionalističko oruđe u porobljavanju pojedinaca i društva? Da li je danas moguće kritički propitivati dominantne religije i religijsko-nacionalne ideologije u BiH?

Educirati za kritičko mišljenje podrazumijeva osvještavanje pojedinca za logičko-kritičko propitivanje ambijenta u kome živi i radi, odnosno, propitivanje i relativizaciju važećih uzora i idejno nametnutih standarda za koje važi da su "bogomdani", i samim tim nedodirljivi.

Gosti na predavanju će biti i studenti Škole kritičkog mišljenja iz Mostara.

9Skola Kritickog Misljenja

Impuls