fbpx

Banjaluka dobija još dva kružna toka

3tok

BANJALUKA - U Banjaluci će uskoro početi izgradnja još dvije kružne raskrsnice s ciljem rasterećenja saobraćaja od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Studentskom kampusu, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 480.000 KM.

Riječ je o raskrsnicama na ukrštanju Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice, te Aleja Svetog Save i ulice Vase Pelagića, saopšteno je iz Gradske uprave.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da raskrsnica Aleja Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku u gradskoj saobraćajnoj mreži.

S jedne strane, kako navode iz ovog odjeljenja, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se sa druge strane ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca naselja Starčevica i Venecija mosta.

"Naše analize su pokazale da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolji protok vozila", ističu u ovom odjeljenju.

U okviru nastojanja za bolja saobraćajna rješenja na ovom potezu, planirano je i izmještanje pojedinih autobuskih stajališta.

Predviđeno je da se stajalište iz smjera Venecija mosta izmjesti iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save, i to tako što će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište kod hotela "Krajina".

Na ovaj način, autobus koji prima i ispušta putnike biće izvan kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava, navode iz Gradske uprave.

Na javnom tenderu, posao na izgradnji kružnog toka na raskrsnici Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice dobilo je preduzeće "Kozaraputevi", a vrijednost radova je 260.000 KM.

Kružni tok na raskrsnici Aleje Svetog Save i ulice Vase Pelagića gradiće preduzeće "Građenje Đurić", a vrijednost ovih radova je 217.000 KM.

Za obje raskrsnice, u toku je potpisivanje ugovora, poslije čega će započeti i radovi na terenu.

"Trotoar sa lijeve strane Ulice Vase Pelagića biće proširen, a najveći građevinski radovi biće sa desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save, gdje će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i semafor", kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da se počne sa pripremama i radovima na drugoj kružnoj raskrsnici.

Iz Gradske uprave navode da je plan nadležnog odjeljenja da se do ljetnjeg perioda završi procedura javne nabavke i potpišu ugovori, a da se ljeti, kada je saobraćaj manjeg intenziteta, izvode građevinski radovi.

(Nezavisne)