fbpx

Auto-put Sarajevo-Beograd koštaće više od šest milijardi KM!?

2autocesta 24c

Povezivanje Sarajeva sa Beogradom koštaće više od tri milijarde evra, каžе preliminarni obračun turskih stručnjaka koji su u februaru obilazili dvije trase u BiH.

Predsjednik Turske Vlade juče je u Sarajevu ponovio da je izgradnja auto-puta jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata u kojem učestvuje Turska.

– Konstatovano je da je potrebno izgraditi mostova u dužini većoj od 25,8 kilometara, kao i tunela u dužini većoj od 37,5 kilometara, što prema sada finansijkom okviru podrazumjeva investiciju veću od tri milijarde evra – rekao je Samir Džaferović, savjetnik ministra komunikacija i transporta BiH, javlja ATV.

Auto-put će, na području BiH, imati 133 mosta i 53 tunela. Republika Srpska je napravila svoj proračun za trasu preko Vardišta koja se nalazi u strateškom dokumentu.

– Republika Srpska je uradila studijsku dokumentaciju, finasiranu od Evropske komisije, znači donatorska sredstva za izgradnju brzog puta od Sarajeva do Vardišta i procjena vrijednosti tog projekta je negdje oko milijardu evra i naravno da je to predočeno kada smo imali sastanak, u Sarajevu, sa predstavnicima Turske – dodala je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Detalji finansiranja izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda još nisu poznati, ali je turski premijer najavio da bi sve trebalo da se zna sredinom godine kada će u Sarajevo doputovati predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

(ATV)