fbpx

Ankete: Vanredni izbori za nezavisnost Katalonije krajnje neizvjesni

5izbori

Posljednje ankete pokazuju kako će biti neizvjesni vanredni izbori za nezavisnost Katalonije koji se održavaju 21. decembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci kuće za istraživanje javnog mnijenja pokazuju kako i pristalice i protivnici nezavisnosti Katalonije imaju jednake šanse da pobijede na izborima.
 
Naime, kako javljaju španski mediji po tri stranke imaju oko 45 posto glasova, a konačna odluka bi mogla pripasti stranci ”Catalunya en Comu” koja se se zalaže za dogovorni referendum i protivi se jednostranom proglašenju Republike.
 
Ankete koje su obuhvatile nekoliko hiljada ljudi provedene su od 13. do 22. novembra.
 
Španija se suočava s najvećom institucionalnom krizom u posljednjih gotovo 40 godina, nakon što je katalonski regionalni parlament 27. oktobra tajnim glasanjem proglasio jednostranu nezavisnost od Španije.
 
Odbjegli lider katalonskog separatističkog pokreta Carles Puigdemont u subotu je počeo svoju kampanju za predstojeće regionalne izbore u Kataloniji iz Belgije, gdje čeka ekstradiciju.
 
Puigdemont, koji želi ponovo biti izabran za predsjednika pokrajine, pokrenuo je kampanju “Zajedno za Kataloniju”  iz belgijskog grada Bruggea. Španski mediji javili su da je 90 kandidata koje je odabrao za izbornu listu doputovalo iz Katalonije u Brugge kako bi počeli predizbornu kampanju.
 
Pugdemont i četiri bivša člana njegove vlade pobjegli su u Belgiju nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Parlamenta Katalonije.

(Anadolija)