fbpx

Analiza AP: Hiljade američkih radnika u štrajku

Analiza AP: Hiljade američkih radnika u štrajku

Foto: EPA-EFE

Ovo je velika godina za radničke sindikate u Sjedinjenim Državama. Od fabrika za proizvodnju automobila do Holivuda, radnici izlaze na ulice boreći se za bolje uslove.

Nezadovoljstvo je proključalo u vreme visokih troškova života i sve veće nejednakosti, što uključuje veliki platni jaz između radnika i direktora kompanija, piše AP, prenosi Glas Amerike.

Hiljade radnika od kojih se tražilo da podnesu žrtve za vreme pandemije dok je korporativni profit ubrzano rastao, sada traže bolje plate i zaštitu, i obustavljaju rad u slučajevima kada nema napretka u pregovorima.

Najmanje 453.000 radnika je učestvovalo u 312 štrajkova u SAD ove godine, kaže Džoni Kalas, doktorant i direktor projekta za praćenje sindikalnih akcija Univerziteta Kornel.
Ovogodišnje obustave rada raširile su se po brojnim industrijama – uključujući saobraćaj, zabavu i ugostiteljstvo.

U zdravstvenom sektoru, veliki štrajk je počeo ove nedelje, kada je oko 75.000 radnika bolničkog sistema Kaiser Permanente izašlo na ulice u više država. Među štrajkačima su medicinske i patronažne sestre, ultrazvučni i rendgenski tehničari i osoblje u salama hitne pomoći.

Koalicija sindikata radnika Kajser Permanente, koja predstavlja oko 85.000 zdravstvenih radnika širom zemlje, odobrila je trodnevni štrajk u Kaliforniji, Koloradu, Oregonu i državi Vašington, kao i jednodnevni štrajk u Virdžiniji i prestolnici Vašingtonu.
U avgustu su predstavnici sindikata tražili minimalnu nadnicu od 25 dolara na sat i povišicu od sedam odsto svake godine u prve dve godine, i 6,25 odsto u naredne dve. Članovi sindikata kažu da zbog nedovoljno osoblja bolnički sistemi imaju veći profit ali se šteta nanosi pacijentima.
Majkl Gaskil Hames, direktorka sistema Kajser Permanente kaže da su uslovi rada u Kajseru bolji od onih u konkurentskim sistemima. Kompanija je predložila minimalnu nadnicu od 21 do 23 dolara naredne godine u zavisnosti od lokacije.

Kajser je jedna od najvećih osiguravajućih kompanija i najvećih bolničkih sistema u zemlji. Njenih 39 bolnica kao i hitna pomoć ostaće otvorene za vreme štrajka, a lekari ne učestvuju u njemu. Kajser Permanente je takođe najavio da će angažovati hiljade privremenih radnika.

U do sada neviđenoj akciji sindikata protiv tri velike automobilske kompanije, oko 25.000 automobilskih radnika se pridružilo štrajku proteklih nedelja.

Obustava rada članova sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW) protiv General Motorsa, Stelantisa i Forda, počela je u određenim fabrikama nakon što je ugovor sindikata sa kompanijama istekao sredinom septembra. Štrajk se proširio na ukupno 5 fabrika za sklapanje automobila i 38 fabrika delova.
Predsednik sindikata Šon Fejn najavio je nastavak štrajka prethodna dva petka, ali se ne zna koliko će se još dugo nastaviti obustava rada. Izvor upoznat sa tokom pregovora rekao je za AP da je napredak postignut u razgovorima sa sve tri kompanije i da su razmenjene neke ponude. Drugi izvor kaže da su se pregovori više pomerili sa proizvođačem džipova, Stelantisom, nego sa Fordom i General Motorsom.

Fejn će nove informacije podeliti sa članovima sindikata u petak. Sindikat traži povećanje plata od 36 odsto u naredne četiri godine, kao i 32-časovnu radnu nedelju sa plaćenih 40 sati, i povratak povećanja plata koji prati rast životnih troškova.

Holivud je ovog leta zahvatio istorijski dvostruki štrajk sindikata koji zastupaju scenariste i glumce, što je zaustavila snimanje brojnih TV programa, serija i filmova.

Posle pet meseci obustave rada, štrajk scenarista je okončan kada je njihov sindikat prihvatio ugovor sa studijima prošle nedelje. Glumci su i dalje u štrajku, ali je na vidiku sporazum i za njih.
Udruženje glumaca i Američka federacija TV i radio umetnika (SAG-AFTRA) u ponedeljak su započeli pregovore sa istom grupom velikih studija i servisa za strimovanje, Saveza filmskih i TV producenata, prvi put od kada su se pridružili piscima u štrajku 14. jula. Dve strane su nastavile razgovore u sredu.

Scenaristi, glumci i njihovi poslodavci su bili podeljeni po pitanju plata, upotrebe veštačke inteligencije i samostalno snimljenih audicija. Lideri SAG-AFTRA kažu da će pažljivo razmotriti dobitke i kompromise iz ugovora koji su sklopili scenaristi, ali naglašavaju da njihovi zahtevi ostaju isti.
Hiljade hotelskih radnika u Južnoj Kaliforniji su štrajkovali u razmacima proteklih meseci. Lideri sindikata traže bolje plate, bolju zdravstvenu zaštitu, veća izdvajanja za radničke penzije, poboljšanu zaštitu na radu i manje naporan posao, između ostalih beneficija.

Članovi sindikata Unite Here Local 11 velikom većinom su glasali za štrajk u junu. Nakon što je istekao ugovor radnika više od 60 hotela – uključujući one iz velikih lanaca kao što su Mariot i Hilton – kuvari, sobari, perači sudova, nosači i radnici recepcija počeli su da štrajkuju ispred velikih hotela u okruzima Los Angeles i Orange u julu.
Tokom štrajkova, radnici su pozvali na solidarnost i bojkot hotela u području Los Anđelesa. Dok se protest nastavlja u desetinama hotela, dve kompanije su do sada postigle dogovor sa sindikatom, prenosi RSE.

RSE