fbpx

Analitičari: Putin neće pobijediti samo ako se ne kandiduje

5putinv

Vladimir Putin sigurno pobjeđuje na izborima za predsjednika u Rusiji, pa bi neki zapadni lideri najviše voljeli da on odustane od novog mandata, jer je to jedina šansa da ne uđe u Kremlj.

Analitički portali prenose da bi anketirani birači uvjerljivo najveći broj glasova dali Putinu, te da on danas ima veću podršku nego pred prethodne kandidature.

Tako je 2004. godine, kada se završavao njegov prvi predsjednički mandat, samo 33 odsto ispitanika izjavilo da bi ga rado opet vidjeli na predsjedničkoj dužnosti. Ali, Putin je pobijedio u prvom krugu.

Na isteku mandata predsjednika Dmitrija Medvedeva 2012. godine nije postojala prevelika želja da se Putin, nakon što je četiri godine bio premijer, opet vrati na predsjedničku dužnost.

Međutim, i tada je Putin sa više od 60 odsto glasova pobijedio u prvom krugu.

Nakon zaoštravanja odnosa sa NATO-om i povratka Krima u sastav Rusije - Putinova popularnost postaje neprikosnovena.

Analitički portali prenose da bi anketirani birači ubjedljivo najveći broj glasova danas dali Vladimiru Putinu.

Zapadni analitičari vjeruju da Putinu pomaže "uticaj državne propagande o ekstremnom ukrajinskom nacionalizmu, koji prijeti etničkim Rusima u Ukrajini".

Međutim, dio analitičara ukazuje na činjenicu da Putina većina Rusa vidi kao osobu koja ne dozvoljava kolonizaciju Ruske Federacije.

Ekonomske sankcije Zapada izazvale su političke učinke suprotne očekivanim, a ruska država uspjela je da smanji zavisnost od izvoza energenata i podstakla je razvoj poljoprivrede.

Ruski analitičari vjeruju da Vašington i Brisel žele u Kremlju lidera koji će mnogo spremnije i bez insistiranja na suverenosti Rusije i njenoj ravnopravnosti u društvu najvažnijih država svijeta popuštati pred zahtjevima Zapada.

Pri tome bi zahtjevi koji se odnose na pristup ruskim sirovinskim resursima pod privilegovanim usovima bili mnogo važniji od ruskog miješanja u regionalne sukobe.

Pravi interes zapadnih centara svodi se i na ambiciju da dio bogatstva koje su opljačkali ruski oligarsi /pretpostavlja se da je samo u američkim bankama `pohranjeno` 1,2 biliona dolara njihove privatne imovine/ oni ubuduće dijele sa svojim kolegama na Zapadu.

Putina i dalje veliki dio Rusa doživljava kao garanta zaštite od kolonizacije.

Samo od Putina zavisi hoće li opet biti predsjednik Rusije, jer on nema prave protivkandidate niti na Zapadu centri moći imaju način da ga spriječe u osvajanju novog mandata, procjenjuju analitičari.

Predsjednički izbori biće održani u martu naredne godine.

(Srna)