fbpx

Amerikanci izlaze na ulice i traže kontrolu oružja

h 54117413

Sve je više glasova koji upozoravaju da na političare utječe moćni lobi National Rifle Association koji zagovara slobodnu prodaju oružja.

Učenici koji su preživjeli napad na Floridi najavili su prosvjede u Washingtonu, kojima će tražiti strožu kontrolu posjedovanja vatrenog oružja, nakon drame koja je ponovo pokrenula raspravu o tom pitanju u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AFP.

Nikolas Cruz, bivši učenik gimnazije Maryory Stoneman Douglas u Parklandu, ubio je paljbom iz poluautomatske puške u hodnicima gimnazije 17 osoba, uglavnom učenika.

Napadač ima 19 godina i dobio je dozvolu za kupovinu oružja iako je pokazivao znakove nasilja.

Trump bez komentara

Sve je više glasova koji upozoravaju da na političare utječe moćni lobi National Rifle Association, koji zagovara slobodnu prodaju oružja.

"Mimohod za naše živote" u Washingtonu, koji je najavljen za 24. ožujka, trebao bi potaknuti organiziranje i drugih skupova diljem zemlje.

Jedan od učenika koji će sudjelovati u maršu je na kanalu ABC istaknuo je da taj marš "nije uperen ni protiv Republikanske, kao ni protiv Demokratske stranke".

Američki predsjednik Donald Trump, kojega su u kampanji aktivno podržavali lobiji zakona o oružja, zasad nije komentirao vezu između lake dostupnosti vatrenog oružja i pokolja počinjenog na Floridi, već je inzistirao na mentalnim poremećajima Nikolasa Cruza.

'Vrijeme je da odu'

Everytown for Gun Safety (Svaki grad za sigurnost od vatrenog oružja) i Moms Demand Action (Majke traže da djelujete), dvije organizacije koje predvode borbu za novi zakon o oružju, pokrenule su nacionalnu inicijativu za smjenu zastupnika koji odgađaju raspravu i usvajanje novog zakona o oružju.

"Vrijeme je da odu, jer Amerikancima je dosta", rekao je Hon Feinblatt, predsjednik Everytown for Gun Safety.

Izvor: Agencije