fbpx

Afera ''Recepti'' i dalje čeka epilog

Apoteka lijekovi BHRT

Afera zloupotrebe podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i recepata još nije dobila epilog. Lični podaci pacijenata su zloupotrijebljeni. Nadležni kažu kako nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi. Oštećen je budžet Zavoda zdravstva Kantona Sarajevo i narušeno ionako poljuljano povjerenje građana u zdravstveni sistem.

Zloupotrebom podataka pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i recepata pronevjereno je 400 hiljada maraka iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Iz ove ustanove pojašnjavaju da su oštećeni. Ohrabruje ih činjenica da MUP i Tužilaštvo Kantona Sarajevo rade na ovom predmetu, kao i da zdravlje pacijenata nije ugroženo.

LEJLA BRČIĆ, Zavod zdravstvenog osiguranja KS

"Nije ni na kakav način ugroženo niti zdravlje, niti život niti je bilo ko od pacijenata uskraćen za neko pravo. Ovdje je jedini oštećeni Zavod. Postoje jedno ili više lica i u Domu zdravlja i u apotekama koji su nužno morali biti uvezani, dakle ovo se nije moglo desiti bez povezanosti jednog ili više lica sa namjerom da pribave protivzakonitu materijalnu korist."

Iz Uprave Doma zdravlja Kantona Sarajevo kažu da je izvršena elektronska provjera propisivanja terapija, s posebnim akcentom na lijekove koji su bili propisivani pacijentima koji ih ne koriste. Sistemom upravlja kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, a pristup ima i 176 apoteka u ovom kantonu.

ABEL BALTIĆ, generalni direktor JU "Dom zdravlja KS"

"Nadam se da će Tužilaštvo ubrzo izaći sa informacijama jer i nama je stalo da skinemo ljagu sa svih nas - uposlenika i ako postoji neko od naših uposlenika ko je zloupotrijebio treba da odgovara za svoj rad ili nerad. Ono što smo mi uradili, što je u našoj moći, naredili smo hitnu promjenu svih šifara i da se sve šifre moraju mijenjati svakih 7 dana kako bismo spriječili zloupotrebu tih šifara."

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je krivičnu prijavu o lažnim receptima dobilo u decembru 2021. godine. Zvanična istraga još nije počela.

Afera Recepti nije indikator samo korupcije u zdravstvu - riječ je o organizovanom kriminalu, kaže Merima Spahić iz Udruženja "Kap" koje je dio projekta "Borba protiv korupcije počinje od tebe". Dodaje da je vrlo važno da pacijenti znaju da imaju pravo na uvid u svoje zdravstvene kartone.

"Nakon šokantnog svjedočenja jednog pacijenta koji je rekao da mu u kartonu stoji da je imao dijabetes a ustvari nije. Bio je zabrinut pitavši se, šta bi bilo u slučaju da je primljen u zdravstvenu instituciju u nekom teškom ili polusvjesnom stanju - da li bi u njega bio ubrizgan inzulin ili neka druga terapija koja njegovom organizmu apsolutno ne odgovara, upozorava Spahić.

Sarajevo nije izolovan slučaj, podaci ukazuju na to da je u posljednjih osam godina zloupotreba recepata zabilježena u četiri od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je sistem za izdavanje ljekarskih recepata digitalizovan.

BHRT