fbpx

30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Koricanske stijene bb

Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, danas se obilježava trideseta godišnjica zločina nad zarobljenicima nesrpske nacionalnosti iz Prijedora i okoline.

Njih su 21. augusta 1992. godine, predvođeni Darkom Mrđom, strijeljali pripadnici Interventnog voda prijedorske policije, a njihova tijela bacili u ponor dubok više od 300 metara.

U masovnoj grobnici otkrivenoj na ovom lokalitetu pronađen je i najveći dio posmrtnih ostataka strijeljanih Krajišnika, dok se za tijelima nekolicine žrtava još traga.

Kolona autobusa sa logorašima krenula je tada od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša, pa su ih odveli u Travnik. Ostale su vodili na Korićanske stijene.

Dvanaest osoba je preživjelo, a njihova svjedočenja doprinijela su da neki od počinilaca zločina dobiju zaslužene kazne.

Osim Darka Mrđe, koji je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za zločin na Korićanskim stijenama i osuđen je na 17 godina, u Sudu BiH je pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca.

Kazne dugotrajnog zatvora od po 23 godine su dobili Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, Zoran Babić je osuđen na 22 godine, a Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu zatvora. Kazna od 15 godina zatvora je izrečena Željku Stojniću.

Damir Ivanković je osuđen na 14 godina, Ljubiša Četić na 13, a Gordan Đurić na osam godina zatvora i njima trojici su kazne izrečene po sporazumima o priznanju krivnje koje su potpisali s Tužilaštvom BiH.