fbpx

Zvanična konkurencija – film koji me je podsetio zašto obožavam evropsku kinematografiju

Competencia oficial

Foto: IMDB

Film poseduje metanarativ utoliko što gledajući film Zvanična konkurencija, posmatramo kako se snima film koji nosi naslov Rivalstvo (između dva brata), te zapravo gledamo konkurenciju i rivalstvo dvojice glumaca koji glume pomenutu braću.  

Piše: Nevena Stajković

Film Zvanična konkurencija (Competencia oficial) izašao je 2021. godine u režiji Marijana Kona i Gastona Duprata. Na samom početku susrećemo se sa Umbertom Suaresom (Hose Luis Gomez), bogatašem koji se na svoj osamdeseti rođendan zapitao – kako me ljudi vide? Asistent mu je odgovorio:„Kao čoveka koji je počeo ni od čega, koji je danas vođa farmaceutske industrije i hrani gotovo 10 000 porodica.” Međutim, Umberto, čovek svestan sebe, zaključuje:„Šta me briga za to? Reći ću ti kako me vide. Kao milionera koji je bezobrazno bogat, ali nema ugled.” Shvativši da iza sebe neće ostaviti ništa značajno, odlučuje da uradi nešto što će ostaviti traga – planira da finansira film za koji će svi znati da on stoji iza njega. On želi veliki film, sa značajnim rediteljem i slavnim glumcima, te za veliku svotu novca otkupljuje prava za knjigu pisca koji je dobio Nobelovu nagradu, ali ni u tom trenutku ne uspeva da se otrgne površnosti tražeći od rediteljke Lole Kuevas (Penelope Kruz) da mu prepriča o čemu knjiga govori jer je prilično opširna, te nije još stigao da je pročita. U njegovom liku s lakoćom prepoznajemo kritiku savremenog kapitalističkog društva. Lolino prepričavanje lepo je poslužilo rediteljima filma da nas uvedu u priču, te saznajemo na kakvom će filmu raditi glumci Feliks Rivero (Antonio Banderas), Ivan Tores (Oskar Martinez) i Lola. Umberto, takođe, nije upoznat sa radom nijednog od članova filmske ekipe kojoj je poverio zadatak da njegovo ime ovekoveče, on samo želi da sve bude najbolje moguće.

Film poseduje metanarativ utoliko što gledajući film Zvanična konkurencija, posmatramo kako se snima film koji nosi naslov Rivalstvo (između dva brata), te zapravo gledamo konkurenciju i rivalstvo dvojice glumaca koji glume pomenutu braću. Zaplet je, dakle, ostvaren na suprotnosti dvojice vrsnih glumaca, s tim što je Feliks iritantna, narcisoidna filmska zvezda, dok Ivan drži za sebe da je ugledan glumac, profesor na fakultetu. Oni nikada nisu radili zajedno. Ivan se trudi da bude skroman, međutim u isticanju sopstvene skromnosti leži njegova površnost, a njegova taština najjasnije se otkriva kada predlaže Loli da on igra obe uloge ukoliko se Feliksu nešto dogodi. Feliks, opet, otvoreno uživa u slavi, snimajući filmove koji su „toliko loši da bi mogli da budu genijalni”.

Competencia oficial1

Foto: IMDB

Različite situacije u koje Lola stavlja svoje glumce tokom proba čine ovaj film beskrajno zabavnim. Kroz date vežbe prikazan nam je odnos dvojice glumaca i njihova otvorena netrpeljivost prouzrokovana njihovim različitostima, koju se trude da zadrže u granicama civilizovanosti i profesionalnosti.

Pred početak snimanja Ivanova rezignacija i ljubomora dostižu vrhunac, te u stanju pripitosti vređa Feliksa u razgovoru sa Umbertovim asistentom. Razgovor zaključuje rečima:„On ne zna da ne zna. Neznanje plus arogancija. Nešto najgore.” Takve reči koštaće ga uloge u filmu Rivalstvo, te se može reći da ga je stigla karma jer Feliks dobija i njegovu ulogu. Naročito smešan momenat u filmu upravo je scena konferencije za novinare u kojoj Feliks izražava neizmernu žal za kolegom koji nije bio u mogućnosti da igra u filmu, ali ne ume da izgovori naziv njegove bolesti. Kada budete odgledali film, shvatićete zbog čega je još ovaj momenat izuzetno važan. Komika je oslikana i u činjenici da je Feliksovo ime navedeno dva puta na filmskom plakatu s obzirom na to da on igra obe uloge, kao da jedanput napisano ne bi bilo dovoljno.

Za mene lepotu ovog filma predstavljaju krupni kadrovi na procese i ličnosti, to što je nekim scenama dato dovoljno vremena da iskažu sopstvenu grotesknost, kao i zaplet koji je viđen mnogo puta na filmu i u književnosti, ali nas uvek podstiče na razmišljanje o čovekovoj prirodi, njegovoj taštini i balansu u univerzumu.

Časopis Kuš!