fbpx

Snima se film o pokušaju ubistva Salmana Ruždija

Snima se film o pokušaju ubistva Salmana Ruždija

Foto: Profimedia

Poznati američki dokumentarista Aleks Gibni uskoro će početi snimanje filma o Salmanu Ruždiju.

Dokumentarac "Knife" (Nož) baviće se pokušajem ubistva književnika, koji se dogodio 2022. godine i njegovim psihičkim oporavkom nakon toga, prenosi b92.

Film je zasnovan na Ruždijevim memoarima, objavljenim u aprilu, u kojima se bliže govori o napadu nožem koji se dogodio dok je on govorio na jednom skupu tokom ljeta 2022. u okolini Njujorka.

Njega je 15 puta izbo 24-godišnji Hadi Matar iz Nju Džerzija. Pisac je, srećom, preživio, ali je na jednom oku izgubio vid i jedna ruka mu je onesposobljena.

Neobjavljeni snimci i oporavak

Kako prenose američki mediji, film će pratiti i Ruždijev oporavak, pri čemu će biti objavljeni i dosad neprikazani snimci koje je napravila njegova supruga Rejčel Eliza Grifits. Priča će upravo i početi od njihovog vjenčanja, koje se dogodilo 11 meseci prije napada.

Da bi na adekvatan način prikazao Salmanov život, Gibni će koristiti sirove, intimne snimke, filmske isječke, odlomke iz Ruždijevih knjiga, nove intervjue i arhivske slike, koje će uključivati fetvu koju je ajatolah Homeini bacio na pisca zbog "Satanskih stihova" 1989. godine.