fbpx

Postignut okvirni dogovor o okončanju štrajka u Holivudu?

Postignut okvirni dogovor o okončanju štrajka u Holivudu?

Foto: EPA

Lideri sindikata scenarista i pisaca (VGA) i holivudski studiji postigli su u nedjelju okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista nakon skoro pet mjeseci, iako još uvijek nije došlo do dogovora studija i glumaca koji štrajkuju.

Udruženje pisaca Amerike objavilo je dogovor u zajedničkoj izjavi sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupom koja u pregovorima predstavlja studije, servise za striming i produkcijske kompanije, prenosi AP.

''VGA je postigla provizorni sporazum sa AMPTP-om. Ovo je omogućila trajna solidarnost članova VGA i izvanredna podrška naše braće i sestara iz sindikata koji su nam se pridružili na linijama za proteste više od 146 dana'', navodi se u mejlu koji je sindikat poslao svojim članovima.

U saopštenju se takođe navodi da sindikat nastavlja sa pozivima ''izvršnim direktorima studija i strimera i AMPTP da se vrate za sto i sklope dogovor" koji članovi sindikata "zaslužuju i zahtijevaju'', pošto još nisu nastavljeni razgovori između predstavnika studija i Udruženja filmskih glumaca.

Dogovor o trogodišnjem ugovoru, do kojeg je došlo nakon pet maratonskih dana obnovljenih pregovora VGA i AMPTP-a, kojem su se povremeno pridružili i rukovodioci studija, moraju da odobre odbor i članovi udruženja prije nego što se štrajk zvanično okonča. Predloženo rješenje za štrajk pisaca uslijedilo je nakon što su razgovori nastavljeni prošle sedmice, prvi put u mjesec dana, a navodno su pregovorima direktno učestvovali izvršni direktori Diznija Bob Iger, Netfliksa Ted Sarandos i Vorner Brosa David Zaslav.

Agencije