fbpx

Moderna verzija Frankensteina: Kako su Lanthimosova 'Jadna stvorenja' očarala filmski svijet

Moderna verzija Frankensteina: Kako su Lanthimosova 'Jadna stvorenja' očarala filmski svijet

Foto: IMDb

Iako ni približnog komercijalnog uspjeha kao Barbie i Oppenheimer, Jadna stvorenja (Poor Things) izazvala su veliku pažnju i etablirala se kao jedan od najboljih filmskih radova u prošloj godini po mišljenju kritike, struke, ali i dobrog dijela publike.

Novi projekat kontroverznog grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa baziran je na istoimenom romanu Alasdaira Graya iz 1992. godine i predstavlja modernu, nadograđenu verziju priče o Frankensteinu.

Vrtoglava avantura

Jadna stvorenja donose priču o fascinantnom razvoju mlade žene, Belle Baxter (Emma Stone), koju briljantni naučnik, Dr. Godwin Baxter (William Dafoe) vraća u život nakon njenog samoubistva. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, no zbog žudnje za svijetom koji joj nedostaje, ona bježi s Duncanom Wedderburnom (Mark Ruffalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom svijeta. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bella postaje nepokolebljiva u svojoj namjeri da se zalaže za jednakost i seksualnu slobodu.

Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je osvojio Zlatnog lava. Kasnije je nagrađen Zlatnim globusom za najbolji film i najbolju glumicu u kategoriji komedije ili mjuzikla. Dobio je još na desetine nagrada i stotine nominacija, uključujući po 11 za BAFTA-u i Oscare, redom u najprestižnijim kategorijama.

Kroz Jadna stvorenja još jednom dobijamo uvid u Lanthimosovu raskošnu i uvrnutu imaginaciju. Grk u ovom filmu nadmašuje samog sebe, što nije lako poslije Očnjaka (Kynodontas, 2009), Jastoga (The Lobster, 2015), Ubistva svetog jelena (The Killing of a Sacred Deer, 2017) i Miljenice (The Favourite, 2018).

U ovoj vanvremenskoj postmodernoj bajci reditelj kroz jedinstveni pristup Frankensteinovoj mitologiji prikazuje odrastanje mlade žene pokrenute mozgom vlastitog djeteta koja uči o feminizmu, društvenoj pravdi i seksualnim normama.

Bez obzira što je stvorena u laboratoriji od strane 'ludog' naučnika i opterećena mozgom djeteta s kojim je bila trudna, Bella formira nezasitu želju za istraživanjem i prosperitetom. Ona se kroz svoja putovanja bori s normalnim primitivnim porivima seksualne emancipacije i nezavisnosti. Ta putovanja oblikuju muškarci njenog života, koji čine različite izraze muškosti.

Lanthimos kroz lik Belle Baxter stavlja Emmu Stone u centar pažnje. Ona pruža možda svoju najbogatiju, najzanimljiviju i najhrabriju izvedbu do sada.

S nijansom i dubinom, Stone udahnjuje život u Bellu. Njena sposobnost prenošenja kompleksnih emocija lika koji se bori sa samom suštinom postojanja svjedoči o njenom izuzetnom glumačkom umijeću.

Izvanrednan nastup Stone upotpunjuje Mark Ruffalo kao Duncan s najboljom komičnom izvedbom godine. Duncan je definicija šarmera, dok je Ruffalo u njegovoj ulozi beskrajno duhovit.

Odličan je i William Dafoe kao naučnik Baxter, što za glumca takvog kalibra ne bi trebalo biti iznenađenje.

Čista umjetnost

Lanthimos i scenarist Tony McNamara nam donose najduhovitiju i najuzbudljiviju komediju godine, ispunjenu fascinantnim dizajnima i izvanrednim ansamblom.

Vizuelni identitet filma je priča za sebe. Miješanje između crno-bijelog i potpunog kolora, s divljim pejzažima i detaljnom arhitekturom, čini da film ponekad djeluje poput sna uhvaćenog unutar slike.

Jadna stvorenja su veoma rijetka vrsta filmskog stvaralaštva koja se ne pojavljuje često. Ona su čisti umjetnički rad, na najčudniji i najbizarniji mogući način. I definitivno nisu za svakoga.

Najbitnija stvar do koje su Lanthimos i McNmara držali je da se knjiga prema kojoj je sniman film vjerno prenese na filmsko platno. To osim priče o feminizmu znači i mnogo golotinje i (neprijatnog) seksa kojom izvorni materijal obiluje. Ovdje seks i golotinja nisu prisutni samo tako, već su integralni dio priče i putovanja glavnog lika.

poor things januar 2024 imdb

Foto: IMDb

Jadna stvorenja su najoriginalniji film u posljednjim godinama, remek-djelo koje se usuđuje hrabro kročiti tamo gdje rijetki smiju.

On pomjera granice i pruža nezaboravno iskustvo koje ostaje u vašim mislima, pozivajući vas da razmislite o njegovim dubokim i poticajnim temama.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 8.4/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 94% pozitivnih ocjena.

Radio Sarajevo