fbpx

Kritike Oskara: „Šta žena treba da učini da bi je prepoznali kao muškarca?“

Kritike Oskara: „Šta žena treba da učini da bi je prepoznali kao muškarca?“

Foto: Screenshot

Nominacije za Oskara izazvale su burne reakcije kada je riječ o filmu “Barbi”, kao i kada je riječ o drugim nominacijama u kojima su prema ocjeni mnogih ovu počast zaslužile žene, alii m nije pripala.

Da podsjetimo Oppenheimer je trijumfovao sa 13 nominacija, slijede ga Poor Things s 11 nominacija a kako navodi Index. hr, ove godine ispisano je i nešto u istoriji.

Lili Gladstoun postala je prva Indijanka koja je nominovana za najbolju glumicu za Killers of the Flower Moon, Kolman Domingo postao je drugi homoseksualac koji je nominovan za ulogu LGBTQ+ lika i prvi Afro-Latinoamerikanac koji je nominovan za najboljeg glumca u Rustinu.

Takođe, prvi put ikad su tri od 10 nominovanih za najbolji film režirale žene. Međutim, baš kao i svake godine, nominacije nisu prošle bez klasičnih oskarovskih „ignorisanja“. Nastavlja se trend kojim je mnogo žena izostavljeno u nekim ključnim kategorijama.

Da, njihovi su filmovi možda nominovani u nekim drugim kategorijama, ali bilo je specifičnih, često solo nominacija, gdje je bilo čudno vidjeti da nisu uključene. Ovo su neki od najvećih ovogodišnjih oskarovskih ,uslovno rečeno, paradoksa.

Greta Gerving ostala bez nominacije za najbolju režiju za Barbie

Iako je Barbie jedini film koji je zaradio milijardu dolara, žena koja ga je režirala nije nagrađena nominacijom za režiju. Istina, Gervig je nominovana za najbolji adaptirani scenario s Noom Baumbachom. Iako je scenario zabavan, ljudi se slažu da je režija poenta filma.

Mnogi se zbog ovoga pitaju: Šta to tačno žena treba da učini da bi je prepoznali kao muškarca.

Margot Robi ostala bez nominacije za najbolju glumicu u Barbie.

Ni njena koleginica Margot Robi, glumica koja je otjelotvorila Barbie, nije nominovana. Ovo je mnoge iznenadilo i zbog toga što je Rajan Gosling, koji je glumio Kena u filmu, nominovan za sporednog glumca.
„Malo je reći da sam razočaran što nisu nominovane u svojim kategorijama“, poručio je glumac u izjavi. „Nema Kena bez Barbie, a nema filma o Barbie bez Grete Gerving i Margot Robi, koje su najzaslužnije za ovaj nevjerovatan film“, dodao je.

Film Priscilla ostao bez ijedne nominacije

Priscilla nije dobila nijednu nominaciju za Oskara 2024. Da, dobro ste pročitali.

Selin Song ostala bez nominacije za najbolju režiju i Greta Li za najbolju glumicu u Past Lives

Past Lives krajem prošle godine rasplakao je ljude širo svijeta. Seline Song nominovana je za najbolji originalni scenario, ali njenu režiju Akademija nije prepoznala, kao ni izvedbu Grete Li koja je oduševila ljude.