fbpx

Kako je "A Quiet Place" postao horor franšiza bez premca

Kako je "A Quiet Place" postao horor franšiza bez premca

"A Quiet Place" (Tiho mjesto) postao je horor franšiza bez mnogo konkurencije.

Treći nastavak u Paramountovoj postapokaliptičnoj seriji, "A Quiet Place: Day One", nadmašio je očekivanja sa 53 miliona dolara zarade u SAD-u i 98 miliona globalno tokom prvog vikenda prikazivanja. Postigao je najbolji start od sva tri filma, nadmašujući originalni "A Quiet Place" iz 2018. godine (50 miliona u otvaranju) i nastavak iz 2021. godine, "A Quiet Place Part II" (48 miliona u otvaranju, ali u vrijeme pandemije COVID-a). Trajna privlačnost ovih filmova, pri čemu najnoviji služi kao priča o nastanku, pokazuje da "A Quiet Place" ima dovoljno snage da privuče publiku u kina samo na osnovu snage svog imena. Pridružuje se drugim velikim horor franšizama poput "The Conjuring", "Paranormal Activity" i "Insidious", koje su i dalje popularne, ali su tokom mnogobrojnih nastavaka i izvođenja doživele nešto manje povrate novca na kino blagajnama.

“Bilo je i većih horor filmova,” kaže David A. Gross, koji vodi filmsku konzultantsku kompaniju Franchise Entertainment Research, ukazujući na adaptacije filma “Ono” Stephena Kinga (početna zarada mu je bila 123 miliona dolara a ukupna 704 miliona; nastavak je startao sa 91 miliona dolara a ukupna zarada na kino blagajnama je bila zaradio 473 miliona dolara), kao i na film “Pet noći kod Freddyja” iz oktobra prošle godine (adaptacija video igre je debitirala sa 80 miliona dolara i završila sa ukupnom zaradom od 291 milion dolara zarade). Međutim, Gross dodaje: “Nijedna serija nije bila tako dosljedna nakon tri nastavka kao ova. Koncepcija - drži se tiho ili ćeš snositi posljedice - osigurat će joj dugoročan uspjeh u budućnosti.

“A Quiet Place Part III” je već u pripremi i nagađa se da će biti direktan nastavak dijela iz 2021. godine. Ipak, detalji poput kreatora franšize Johna Krasinskog te zvijezda Emily Blunt, Millicent Simmonds i Noaha Jupea — zvanično nisu potvrđeni. No s obzirom na stalni interes za franšizu, Gross ne griješi očekujući još jedan komercijalni uspjeh.

Ipak, trijumf “Prvog dana” značajan je jer spinoff priče rijetko dožive nastavke na kino blagajnama. “Furiosa: A Mad Max Saga” je promašio cilj u svibnju, dok je prošlogodišnji “The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes” bio komercijalno uspješan, njegova prodaja ulaznica nije bila ni približno jednaka originalnoj sagi.

Prednastavci se teže prodaju jer gledatelji obično znaju što se događa kasnije u priči. Posebno su izazovni kada nemaju zvijezde iz originala. Međutim, “Tiho mjesto: Prvi dan” prkosio je izgledima i proširio svoju publiku iako se Blunt i Krasinski, koji su prva dva filma doveli do slave na blagajnama, nisu vratili za ovaj nastavak. Serija je zadržala svoj status privlačnosti uz Oscarovu pobjednicu Lupitu Nyong'o nasuprot filmu “Stranger Things” i povratničkoj zvijezdi Josephu Quinnu u priči smještenoj u rane faze invazije vanzemaljaca u New Yorku. Reditelj filma “Svinja” Michael Sarnoski preuzeo je redateljske dužnosti od Krasinskog, koji je doprinio priči i bio producent.

Analitičari i kritičari vjeruju da je “Tiho mjesto: Prvi dan” postigao uspjeh na kino blagajnama jer je uspio opravdati svoje postojanje kao dostojan represent franšize. Drugi povoljan faktor je žanrovska kvaliteta. Više je znanstvena fantastika nego slasher, pa iako izaziva strah (sigurno), film nije dovoljno zastrašujući da odbije periferne obožavatelje žanra.

"Nije se činilo kao grabljenje novca, već dio priče koju je trebalo ispričati", kaže viši analitičar Comscorea Paul Dergarabedian.

Paramountov predsjednik domaće distribucije u Paramuontu Chris Aronson kaže da su obožavatelji serijala tražili od studija priču o porijeklu tih jezivih čudovišta koja su na kraju natjerala stanovništvo u sklonište od zastrašujućih stvorenja koja love zvukove.

"Slušali smo želje fanova", kaže Aronson. "Dajući im novi grad kao mjesto radnje i svježe likove, sve je to pomoglo proširiti publiku.”

Dergarabedian vjeruje da je ove filmove posebno zabavno gledati u prepunim kinima jer je tišina ključ preživljavanja. Kao i njegovi prethodnici, "Day One" sadrži minimalan dijaloški niz i puno napetih, zadihanih akcijskih sekvenci. To znači da unutar gledališta svaki uzdah, vrisak ili srkanje iz šalice sode može odjeknuti cijelom prostorijom.

"Iskustvo zajednice čini ga naelektriziranim", kaže Dergarabedian. “Publika se boji jesti kokice ili stvarati buku.”

“Tiho mjesto” jedna je od najdosljednije recenziranih horor franšiza. Filmska publika i kritičari s entuzijazmom su reagirali na najnoviji film PG-13, koji je postigao solidnu ocjenu B+ CinemaScore i 84% na Rotten Tomatoesu. Publika tokom vikenda na otvaranju bila je blago muška (muškarci su činili 53% kupaca ulaznica), dok su milenijalci i generacija Z bili na snazi s 55% posjetitelja u dobi od 18 do 34 godine. Mnogi od tih članova publike odlučili su gledati “Prvi dan” na najvećem mogućem ekranu s gotovo 40% domaćih povrata koji dolaze s vrhunskih ekrana kao što su Imax i Dolby.

“Recenzije i ocjene publike malo su pale u odnosu na 'Tiho mjesto II. dio', ali su još uvijek izvrsne za ovaj žanr,” kaže Gross.

Postoji jedan potencijalno zabrinjavajući znak-kako franšiza neizbježno raste, troškovi postaju sve veći. Prvi film, koji je postao hit s 340 miliona dolara na globalnoj razini, koštao je skromnih 17 miliona dolara. Nastavak, još jedan uspjeh s 297 miliona dolara na globalnoj razini, udobno se smjestio u srednji budžetski raspon sa cijenom od 61 milion dolara. “Tiho mjesto: Prvi dan” bio je nešto skuplji, s troškovima produkcije od 67 miliona dolara. S obzirom na početnu globalnu prodaju ulaznica, predfilm je dobro pripremljen za svoju kino distribuciju. Ali Paramountu je potrebno da ovi filmovi ostanu srednjobudžetni kako bi opravdali sve veće povrate novca u ovaj distopijski svemir.

Na kraju krajeva, jedina stvar strašnija od nemilosrdnih čudovišta koja love zvukove su sve manje profitne marže. Barem ako ste studio koji snosi troškove.

federalna.ba/variety.com