fbpx

Jeste li znali ove zanimljivosti o seriji Peaky Blinders?

peaky blinders jpg

Prava banda pod imenom Peaky Blinders je djelovala u Birminghamu 1920-ih. 

Inspiracija iz stvarnog života

Prava banda pod imenom Peaky Blinders je djelovala u Birminghamu 1920-ih. Rođeni iz sirotinjskih četvrti industrijske Britanije, Peaky Blinders su djelovali u Britaniji do otprilike 1930-ih, kada ih je uvelike raselila talijansko-engleska Sabinijeva banda.

Cillian Murphy mrzi frizuru Peaky Blinders

Međutim, osoba koja nije ljubitelj frizure je sam Thomas Shelby, Cillian Murphy. Unatoč tome što se šišao u pet sezona dosadašnjeg hit TV showa, Murphy je u brojnim različitim intervjuima izjavio da uopće nije ljubitelj frizure i ne vidi opsesiju njome. Ne uspijevajući razumjeti fascinaciju rezom, Murphy s pravom ističe da je razlog zašto je ova frizura bila tako česta među radničkom klasom Britanije, tokom tog vremenskog razdoblja, bila prevalencija ušiju, te da nema veze sa stilom ili imidžom.

peaky blinders cillian m

Snimano u Birminghamu?

Iako je radnja serije smještena u Birmingham, a ta je postavka vrlo središnja za likove i priču kako se odigrava, stvarno snimanje serije uglavnom se odvijalo na sjeveru i sjeverozapadu Engleske (u područjima kao što su Liverpool i Manchester ).Prema riječima producenata emisije, razlog za nesnimanje u Birminghamu bio je zbog činjenice da povijesni grad prikazan u seriji jednostavno više ne postoji. Producenti su se odlučili na snimanje serije u sjevernoj regiji, uglavnom zato što je to područje zadržalo više tog razdoblja karakterističnog za Englesku, nakon Prvog svjetskog rata.

Peaky Blinders is set in 1920s Birmingham 1237801

Da je emisija napravljena u Americi, Cillian Murphy ne bi glumio

Murphy je izjavio da bi, da je emisija bila američka produkcija, odbio to učiniti. Murphy je istaknuo krutu prirodu američke televizijske produkcije, duge ugovore koje su glumci prisiljeni potpisati i dužinu vremena, na koje su se glumci obvezali, kao razloge zbog kojih bi odbio emisiju. “Tamo se morate prijaviti za najmanje 12 epizoda godišnje”, rekao je. “Nemate vremena raditi druge stvari… Ne bih mogao živjeti s prohibitivnom prirodom drugih emisija, ne bih to mogao”.

Cillian Murphy kolaž

Sam Neill je morao ponovno naučiti svoj naglasak rođenja

Sam Neill, koji glumi inspektora Campbella u prve dvije sezone serije, imao je problema s naglaskom iz Belfasta koji njegov lik koristi, unatoč činjenici da je rođen prilično blizu.Iako je Neill Novozelanđanin, on je zapravo rođen u Omaghu u Sjevernoj Irskoj i preselio se na Novi Zeland kada je bio prilično mlad. Bez obzira na to, Neill se borio sa svojim naglaskom u pripremama za show.

Sam Neill

Emisija je dovela do buma u određenim imenima

Otkako je emisija u eteru, pojavilo se nekoliko fanova koji su svojoj novorođenčadi dali imena po omiljenim likovima. U 2018.godini ime Arthur skočilo je među deset najboljih imena za dječake po prvi put od 1920-ih (kada je prva sezona Peaky Blinders postavljena).

Imao je poznate obožavatelje serije, poput Davida Bowieja

Peaky Blinders, može se pohvaliti nizom poznatih imena kao fanova ove serije, uključujući Chrisa Hemswortha, Snoop Dogga i Brada Pitta. Jedan posebno strastveni fan serije bio je pokojni veliki David Bowie. Bowie je bio toliko veliki fan serije da je dao dopuštenje da se pjesme s njegovog, u to vrijeme, neobjavljenih posljednjeg albuma, Blackstar, koriste u trećoj sezoni serije.

90377239 bowiebygavinevanscopyrightgarethevans

Hoću.ba