fbpx

Elizabeth Taylor – život glumice ljubičastih očiju

Elizabet Tejlor 3

Elizabet Tejlor je jedna od najboljih glumica dvadesetog veka, simbol je glamura i ženstvenosti, a više decenija bila je jedna od najpopularnijih javnih ličnosti i svaki detalj njenog života medijski je propraćen. Zbog toga njena biografija obiluje sa dosta informacija iz njenog privatnog života.

Rođenje, roditelji, detinjstvo...

Elizabet Tejlor (engl. Elizabeth Taylor) je rođena 27. februara 1932. godine u Hempsetnu, London. Majka joj se zvala Sara Vambrot, a otac Frensis Tejlor. Majka joj se bavila glumom kratak vremenski period, a otac je bio trgovac umetničkim delima. Tejlor je imala starijeg brata Hauarda Tejlora rođenog 1929. godine.

Elizabet je bila jako kreativna i pametna devojčica, sa tri godine upisuje balet. Nakon što je počeo Drugi svetski rat, njeni roditelji odlučuju da se presele u Sjedinjene Američke Države. Oni se sele kod Elizabetine majke koja je živela u Los Anđelesu. U SAD-u ona je nastavila da se bavi sa umetnošću. Sa deset godina potpisala je ugovor sa “Universal Studios” i debitovala na malim ekranima 1942. godine u filmu “There's one born every minute”. Dve godine kasnije ona postaje pravi hit kada glumi u filmu sa National Velvet 1944. godine. Ono što je fasciniralo kritičare jeste činjenica da je ona mogla savršeno da napravi prelaz na ulogu odraslih, što za devojciču njenih godina je bilo izuzetno teško.

Filmska karijera i najpoznatiji filmovi

Pošto je već sa dvanaest godina privukla veliku pažnju javnosti svojim fenomenalnim glumačkim performansama, znalo se da će glumica vremenom postajati sve značajnija za svetsku kinematografiju. Pedesetih godina ona dobija par odličnih uloga, međutim sama biva nezadovoljna tim ulogama, želeći da odigra glavnu ulogu u nekom visokobudžetnom filmu, ali producenti joj uporno dodeljuju manje i beznačajnije filmove. Konačno krajem pedesetih kreću da se nižu bolje uloge, a ona se nalazi na listi deset najuspešnijih glumaca čiji filmovi zarađaju velike količine novca. U doba kada kreće da postaje jedna od najuspešnijih i najplaćenijih glumica, ona dobija i svoju životnu ulogu – ulogu Kleopatre. Nakon ove uloge njena karijera koja je već bila u usponu nastavlja da napreduje uzlaznom putanjom.

Elizabet Tejlor 4

Tejlorova u svojoj životnoj ulozi – kao Kleopatra

U svojoj glumačoj karijeri ona je osvojila preko četrdeset nagrada koje dodeljuju različite organizacije i filmske institucije. Svakako su najznačajnija dva „Oskara“, od kojih je jedan dobila 1967. za ulogu u filmu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, a drugi 1960. za ulogu u filmu „Baterfild 8“.
Najpoznatiji filmovi Elizabet Tejlor:

- „Lesi se vraća kući“ iz 1943. godine kao Prisila,
- „Lesijeva hrabrost“ iz 1946. godine kao Elinor Merik,
- „Male žene“ iz 1949. godine kao Ejmi,
- „Mesto pod suncem“ iz 1951.godine kao Andžela Vikers,
- „Devojka koja je imala sve“ iz 1953. godine kao Džin Latimer,
- „Baterfild 8“ iz 1960. godine kao Glorija,
- „Kleopatra“ iz 1963. godine kao Kleopatra,
- „Veoma značajne osobe“ iz 1963. godine kao Frances Adors,
- „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ iz 1966. godine kao Marta,
- „Odsjaji u zlatnom oku“ iz 1967. godine kao Leonora Penderton,
- „Tajna ceremonija“ iz 1968. godine kao Leonora,
- „Ana od hiljadu dana“ iz 1969. godine kao kurtizana,
- „Jedina igra u gradu“ iz 1970. godine kao Fren Voker,
- „Vozačevo sedište“ iz 1974. godine kao Lisa,
- „Plava ptica“ iz 1976. godine kao kraljica svetlosti,
- „Mala noćna muzika“ iz 1977. godine kao Dezire Armfeldt,
- „Razbijeno ogledalo“ iz 1980. kao Marina Rad,
- „Pakosnica u zemlji čuda“ iz 1985. godine kao Luela Parson,
- „Mladi Toskanini“ iz 1988. godine kao Nadija Buličof,
- „Slatka ptica mladosti“ iz 1989. godine kao Alekdandra del Lago,
- „Ove stare dame“ iz 2001. godine kao Beril Mejson;

Bogat ljubavni život glumice ljubičastih očiju

Sigurno možemo reći da je Elizabet jedna od glumica koja je imala najbogatiji ljubavni život. Kod nje su se često menjali ljubavnici i muževi, a često se nije znalo ko joj je ljubavnik, a ko muž. Udavala se čak osam puta, ali najveći trak u njenom ljubavnom životu ostavio je glumac Ričard Barton koji je uspeo da se čak dva puta venča sa Elizabet. Prvi put su se venčali 1964. godine, i pored brojnih neverstava sa obe strane brak je uspeo da opstane deset godina. Razveli su se 1974. godine, a samo godinu dana nakon razvoda Barton i Tejlorova su se ponovo venčali, da bi se razveli sledeće godine. Glumica je podnela razvod zbog toga što je njen suprug bio u vezi sa iranskim ambasadorom Ardeširom Zahedijem, kao i zbog njegovih sve većih problema sa alkoholizmom.

Elizabet Tejlor 5

Ričarda Bartona, svoju najveću ljubav upoznala je na snimanju filma “Kleopatra”

Ali da se vratimo malo unazad, prvi suprug zavodnice ljubičastih očiju bio je Konorad Niki Hilton, naslednik „Hilton“ hotela za koga se venčala 1950. godine, a nažalost brak je trajao samo godinu dana. Već godinu dana nakon razvoda ona staje na ludi kamen sa glumcem Majkl Vildinogm, koji je trajao pet godina.Od slavnog britanskog glumca razvela se jer kako kaže on je sputavao njene želje i potrebe. U braku sa njim dobila je dva sina: Majkla Hauarda i Kristofera.

Elizabet Tejlor 6

Elizabet sa sinovima: Majkl Hauardom i Kristoferom

Par je se razveo u januaru 1957. godine, a glumica već sledećeg meseca ponovo staje na ludi kamen sa producentom Majkl Todom koji je trajao samo jednu godinu. Sa slavnim producentom dobila je kćerku Lizu sa kojom je bila oduševljenja.

Pred oltar Tejlorovu je uspeo da odvede i pevač Edi Fišer sa kojim je bila pet godina u braku u periodu od maja 1959. godine do 1964. godine. Nakon svoje najveće ljubavi glumca Bartona i kraha koji je doživela sa njim, Elizabet utehu pronalazi u političaru Džonu Vorneru za kojeg se udaje u decembru 1976. godine. Njihov brak je trajao šest godina, a nakon njega glumici je trebalo nešto duže vremena da se ponovo odluči da stane na ludi kamen. Poslednji muž Tejlorove bio je običan građevinski radnik Leri Frotenski, sa kojim se venčala u oktobru 1991. godine, a zajedno su izdržali punih pet godina i razveli se oktobra 1996. godine.

Elizabet Tejlor 1

Elizabet sa Fišerom, svojim četvrtim mužem

Smrt nakon borbe sa teškom bolesti

Zbog načina na koji je živela oduvek je privlačila ogromnu pažnju medija, a isti su veoma hitro pratili zdravlje čuvene glumice. Ona je najpre dobila tumor na mozgu, koji joj je uspešno odstranjen 1997.godine. Nakon ovoga glumica je morala da prođe kroz još jednu operaciju a to je ugradnja veštačkog kuka. Tada je glumica završila u invalidskim kolicima, a ubrzo je dobila i rak kože. Nažalost, 2003. godine lekari joj dijagnostikuju probleme sa srcem. Tejlorova je preminula 23. marta 2011. godine nakon duge i teške bolesti, a u tim trenutcima uz nju su bila njena deca. Tejlorova je sahranjena na groblju slavnih u Los Anđelesu, na istom grobolju na kome je sahranjen i njen dobar prijatelj pevač i umetnik Majkl Džekson.

Elizabet Tejlor 2

Actress Elizabeth Taylor on Bob Hope TV special on Sept. 13, 1982. (AP Photo/Reed Saxon)

Zanimljivosti o čuvenoj glumici koje možda niste znali do sada:

- U martu 2003. godine odbila je da prisustvuje 75-oj dodeli čuvene nagrade „Oskar“ , koju dodeljuje Američka filmska akademija, a razlog tome je bio protivljenje ratu u Iraku.
- Elizabet Tejlor je bila visoka 157 cm i teška 51 kg.
- Knjiga o životu Elizabet Tejlor koja je u javnost izašla nedugo posle njene smrti pod nazivom: „Elizabeth Taylor: Ther is nothing like a dame“ nastavila je da šokira javnost. U knjizi detaljno su opisane sve afere legendarne glumice, kao i to da je pored afere sa R. Reganom, ona učestvovala u trojci sa predsednikom SAD-a Džonom F. Kenedijem i glumcem Robertom Stakom.
- Hobi joj je bio humanitarni rad, ali i ljubav prema skupocenom nakitu. Ona je tu svoju ljubav i dokumentovala u knjizi: „Moja ljubavna veza sa dijamantima“ koju je objavila 2002. godine.
- Više puta je se prijavljilava u ustanovu „Beti Ford“ namenjenu ljudima koji se leče od bolesti alkoholizma.

Elizabet Tejlor

- Elizabet ima četvoro dece i desetoro unučadi.
- Američki filmski institut stavio je Elizabet na sedmo mesto liste ženskih legendi.
- Tejlorin zaštitni znak bile su njene ljubičaste oči.

Citati najglamuroznije žene dvadesetog veka:

- “Imam telo žene, ali osećanja deteta.”
- “Problem sa ljudima koji nemaju nijedan porok je upravo činjenica da isti ti posjeduju veoma nezgodne vrline.”
- “Prošla sam kroz sve i svašta. Ja sam ‘Majka hrabrost’.”
- “Neki od mojih najboljih vodećih muškaraca bili su psi i konji.”
- “Neobično je kako nas godine uče strpljenju. Što smo stariji i imamo manje vremena, to smo spremniji strpljivije čekati.”
- “Kada je netko već dovoljno blesav da mi ponudi milion dolara za fotografiranje, ja neću sigurno biti blesava da to odbijem.”
- “Sve me čini nervoznom, osim snimanja filmova.”
- “Uvijek sam priznavala da sam vođena vlastitim strastima.”
- “Problem s ljudima koji nemaju nikakvih poroka jest taj da možete biti sigurni da će imati puno iritantnih vrlina.”

Izvor: sinemanija