fbpx

Talenat u senci mlađeg brata: Marija Ana Mocart

Marija Ana Mocart, koju su od milošte zvali Nanerl, bila je starija i jedina sestra Volfganga Amadeusa Mocarta. Ona je rođena u Salcburgu 30. jula 1751. godine i bila je čudo od deteta, baš kao i njen mlađi brat.

mocartova sestra

Više od tri godine, Marija Ana Mocart je sa svojim pet godina mlađim bratom gostovala po mnogim evropskim metropolama, od Londona i Pariza, do Minhena i Beča, i bila zapažena kao jedna od najboljih pijanistkinja svoje generacije.

Njihov otac, Leopold Mocart, koji je bio dvorski muzičar, počeo je da uči svoju ćerku da svira čembalo kada je imala sedam godina. Nanerl je, baš kao i njen brat, umela da odsvira najkomplikovanija dela i da zapiše note bilo koje kompozicije koju je čula. Leopold je 1764. godine, pisao u jednom pismu: Moja devojčica svira najzahtevnija dela koja imamo, sa neverovatnom preciznošću i tako izvanredno. Ovo sve govori da je ona, iako joj je tek dvanaest godina, jedan od najboljih pijanista u Evropi.

porodica mocart

Marija Ana, Volfgang i Leopold Mocart

Marija Ana Mocart je sa turnejama završila kada je napunila osamnaest godina. Ona je tada stasala za udaju i nije joj više bilo dozvoljeno da ide na turneje s njima. Dok su njih dvojica putovali po Evropi, Nanerl je sedela u Salcburgu i učila ženske poslove, poput šivenja, čekajući da se uda. Međutim, u bračne vode je uplovila tek 1784. godine, a u međuvremenu se bavila komponovanjem. Ostalo je sačuvano pismo koje je Volfgang poslao svojoj sestri iz Rima 1770. godine, u kome se oduševljava njenom kompozicijom. Nažalost, njena dela nisu poznata.

O njenoj sudbini je ponovo odlučio njen otac Leopold, kada ju je primorao da odbije ponudu za brak Franca d’Ipolda, u kog je bila zaljubljena. Umesto za njega, Nanerl se na kraju udala za Johana Baptista Franca, koji je već dvaput bio udovac i imao petoro dece. Marija Ana Mocart mu je rodila još troje.

Njen suprug je preminuo 1801. godine, a ona se potom vratila u Salcburg, gde je radila kao profesor muzike. Bila je lošeg zdravlja, zbog čega je oslepela 1825. godine. Četiri godine kasnije 29. oktobra 1829, Marija Ana Mocart umire u svojoj 78. godini. Sahranjena je na groblju Svetog Petra u Salcburgu.

Kafenisanje.rs