fbpx

Radionice u Muzeju: 200 učenika crta eksponate

Radionice manifestacije „Proljeće u muzeju“, koje tradicionalno svakog proljeća organizuje Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja Republike Srpske, ove godine su okupile skoro 200 učenika iz osnovnih škola.

radionicemsurs

Slikanje muzejskih eksponata traje od 20. marta do izložbe učeničkih radova koja će biti otvorena 12. maja. U ovoj manifestaciji učestvuje 35 škola, centara i dugogodišnjih saradnika Muzeja.

Učenici i štićenici centara svakodnevno dolaze i skiciraju eksponate u Muzeju i potom ih likovno dorađuju na nastavi, te pripremaju za izložbu pod nazivom „Muzejski eksponat kao inspiracija“.

Radionice vode pedagozi i likovnjaci koji u stručnom žiriju biraju radove za dodjelu nagrada na izložbi.

"Tokom radionica, o perspektivi, proporciji, svjetlu i sijenci, brinu se nadležni nastavnici likovne kulture i muzejski slikar konzervator Đurđica Bjelošević" - kaže viši muzejski pedgog Nataša Nogo, koja učesnicima prezentuje muzejske predmete kao inspirativan sadržaj za slikanje, te podsjeća učenike: "važno je učestvovati, jer će na finalnoj izložbi svaki od radova imati svoje mejsto u Stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske".

"Vjerujemo, kako Pikaso kaže, da je "svaka osoba umjetnik". Bili učenici mlađi ili stariji, jednako nam je važno da kreativna atmosfera muzejskog ambijenta podstakne umjetničko izražavanje izvan učionice.

Umjetnost stvaranja je radostan, uzbudljiv proces, a mi se trudimo da obezbijedimo prostor i materijale kako bi se uspostavio kreativni dijalog između učenika i muzejskog eksponata, i razvijao odnos prema ovoj instituciji kulture". - Ana Brataševec, stručni saradnik u Odjeljenju za obrazovno pedagoški rad

Izložba učeničkih radova u Muzeju Republike Srpske biće svečano otvorena u srijedu, 12. maja 2016. godine u 12 časova.

UNO radio