fbpx

LOV NA UKRADENO LIBIJSKO BLAGO: Pljačka umjetnina kao nova grana privrede

Istraživanje je Belzika vodilo od ratom uništene Libije, tragom internacionalnog krijumčarenja umjetnina, preko tajnovitih posrednika, pa sve do blještavih galerija Pariza i New Yorka.

article 2180988 144A167A000005DC 135 634x450

Libijom trenutno upravljaju dvije suprotstavljene vlade, a pet godina od pada Muamera Gadafija, nekada najbogatija afrička država nalazi se u potpunom haosu. Čak se i DAIŠ borio za prevlast nad mediteranskim obalama zemlje.

Belzikov tekst se ne bavi DAIŠ-em, već je u fokusu njegove istrage grad Šahat na samoj obali Sredozemnog mora. Šahat je među prvim gradovima kojeg su 2011. godine zauzeli pobunjenici.

20161025161033 72909

Belzik je, kao arheologa, zanimala nešto davnija historija tog grada. Grčki nekropolis Šahat se nalazi na mjestu gdje je nekad uspostavljena prva grčka kolonija u Africi - Kirena. Nekada jedan od najmoćnijih gradova Sredozemlja, Kirena je i mjesto najvećeg nekropolisa izvan antičke Grčke. "Doslovno prevedeno, nekropolis je grad mrtvih. Rijetko kada je naziv bio prikladniji", kaže Belzik.


Stari Grci su gotovo hiljadu godina sahranjivali svoje mrtve u nekropolisu kod Kirene. "Groblja su bila veća od samih urbanih centara. Nevjerovatan broj grobnica se nalazilo tamo, a imali su i ulice, kolonade, pa čak i fasade", kaže Belzik.

Pojedine umjetnine iz Kirene našle su se na svjetskom tržištu i u Gadafijevo vrijeme, ali je on brutalno kažnjavao neovlaštenu prodaju. To je dovelo do toga da su se tek poneki avanturisti usudili da pljačkaju arheološka nalazišta.

Kako Libija, nažalost, nije više strogo uređena država, Belzik je otkrio da je krijumčarenje umjetnina iz Kirene stvorilo pravu novu privrednu granu. Arheolog je predstavio 40 fotografija umjetnina za koje je definitivno utvrdio da su ukradene iz Kirene. Brojka ga je šokirala, jer kako on sam kaže: "Do sad smo znali za manje od 300 skulptura u privatnim rukama".

Pronašao je i stotinjak mermernih umjetnina u prodaji za koje sumnja da su također iz nekropolisa kod Kirene. "Neke se prodaju za 4.000 dolara, a neka za 400.000, sve zavisi od očuvanosti i lokacije prodaje", rekao je Belzik i dodao da je trenutno najbogatije tržište u New Yorku gdje se prodaju ubjedljivo najskuplje umjetnine.

20161025160929 61228

Belzik sarađuje s međunarodnim organizacijama kako bi sastavili popise umjetnina za koje se opravdano sumnja da su ilegalno iskopane ili ukradene.


Nekakav napredak je i ostvaren - Britanci su 2013. godine zaplijenili poprsje grčke boginje Persefone procijenjeno na čak dva miliona funti. Poprsje se nalazi u Britanskom muzeju gdje čeka sudsku odluku o vlasništvu. Oštećenja na samom poprsju ukazuju da su neki amateri krampovima iskopavali skupocjenu umjetninu. Trag je doveo do biznismena iz Dubaija kojeg je američko pravosuđe optužilo da je barem pet umjetnina iz Egipta prokrijumčario u SAD.

Belzik pretpostavlja da postoje dokazi za barem 90 optužnica, ali i da velika većina ukradenih umjetnina nije na slobodnom tržištu. "Većina vjerovatno diskretno čami u Švicarskoj ili negdje drugdje. Čekat će 5 ili 10 godina svoju priliku kada će manji broj ljudi paziti na libijske umjetnine", objašnjava Belzik.

GlobalCir