fbpx

Ivana Diklić: Umjetnost nije ekskluzivno pravo samo talentiranih (FOTO)

Jedan od radova mlade riječke autorice Ivane Diklić nedavno je uvršten u kolekciju najboljih crno-bijelih fotografija u ponudi najveće internetske galerije suvremene umjetnosti Saatchi Art. Između gotovo 30 tisuća fotografija iz cijelog svijeta, njezina je ušla među 47 najboljih.

ivana

Tajana Petrović Čemeljić

Internet je od planete napravio globalno selo, što je otvorilo bezbrojne mogućnosti u svim područjima, pa tako i u umjetnosti. Ako bilo što stvarate, postoje servisi koji vam nude da to prikažete "gradu i svijetu", a jedna od najvećih digitalnih galerija suvremene umjetnosti je Saatchi Art.

Svatko iz bilo kojeg dijela svijeta može na njihove stranice postaviti svoja djela, koja kustosi galerije zatim prebiru i nude kupcima. Tim je putem krenula i mlada riječka fotografkinja Ivana Diklić - uploadala je svoje fotografije i ponudila ih na prodaju.

A onda je nedavno kustosica Jessica McQueen birala najbolje od crno-bijelih fotografija koje galerija nudi - što znači da je od gotovo 30 tisuća fotografija izabrala najboljih 47. Među radovima koje je galerija ponudila u toj posebnoj kolekciji našla se i Ivanina fotka "We are in this together".

Nastala 2006. godine kao digitalna “podružnica” poznate londonske galerije Saatchi, specijalizirane za suvremenu umjetnost mladih i neafirmiranih stvaralaca, Saatchi Art je vodeća svjetska online galerija. Osnovana je kako bi omogućila umrežavanje umjetnosti, umjetnika i publike iz cijeloga svijeta. Nudi originalne slike, grafike, fotografije i skulpture gotovo 70 tisuća umjetnika iz stotinu zemalja. O stručnoj selekciji radova brine glavna kustosica Rebecca Wilson, a vlasnik galerije čije je sjedište u Los Angelesu je tvrtka Demand Media. 

Na fotografiji je troje ljudi snimljenih iz daljine, u snijegu i magli, na čistini oko koje se prostire ogoljela bjelogorična šuma - a ta je izvrsna kompozicija snimljena na Platku. Rijeka i okolica omiljeni su glavni su protagonisti Ivaninih fotografija, ali ne u formi uobičajenih portreta ili pejsaža, već kao detaljistički motivi koji pričaju priču.

Ivanu su o izboru njezine fotografije u posebnu selekciju obavijestili mailom i to joj je bio veliki poticaj i potvrda vrijednosti njezinog rada. Iako ova mlada diplomirana učiteljica ima i zvanje fotografa, ne bavi se time profesionalno, već uz rad u obiteljskoj tvrtki fotografira u slobodno vrijeme. Zapravo, uvijek - naime, fotoaparat je stalno uz nju.

Uvijek koristi crno-bijelu tehniku jer smatra da njome dopire do srži onoga što želi ispričati. Neometana bojom, crno-bijela fotografija je čista emocija, smatra Ivana, a upravo je osjećaj ono što želi prenijeti gledateljima. U budućnosti bi se željela baviti umjetničkom terapijom - odnosno korištenje umjetnosti kao medija kojim možemo doprijeti do samih sebe.

Zato je krenula na školovanje za psihoterapeuta. "Vjerujem da je za svakoga važno da nađe medij kojim može samoga sebe izraziti i istražiti. Nekome je to umjetnost, nekome sport, nekome nešto sasvim drugo. Ali umjetnost je za svakoga, i istraživanje kroz umjetnost je za svakoga tko to želi, a nije ekskluzivno pravo samo talentiranih", smatra Ivana Diklić.

ivana1

ivana2

ivana3

ivana4

ivana5

ivana6

ivana7

Radio Rijeka