fbpx

Top 10 debitantskih albuma jugoslovenskog rokenrola

Buldozer

Grupa novinara i rok kritičara koji su bili aktivni devedesetih godina prošlog veka, napravila je za jedan muzički magazin iz tog vremena listu najboljih debi albuma snimljenih širom ondašnje velike Jugoslavije.

Svrha ovog teksta je da, pre svega, kod pripadnika mlađih generacija probudi svest o visokom kvalitetu koji je tadašnja muzička scena nesumnjivo posedovala. Neki drugi poznavaoci Yu rok muzičke scene bi verovatno napravili i drugačiji izbor, jer se u to vreme, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka snimalo zaista puno muzičkih albuma i uopšte nije lako iz te hrpe ploča izdvojiti one najbolje.

10. Rambo Amadeus – O tugo jesenja

Prvi album kontroverznog Ramba Amadeusa važan je pre svega kao početno poglavlje jedne od najintrigantnijih i najdragocenijih muzičkih karijera ikada viđenih kod nas, ali je bitan i zbog svoje forme, određene neobičnim muzičkim eksperimentima. Ploča O tugo jesenja snimljena je 1988. godine, a karakteristična je po mešavini moderne i doterane vrhunske svirke sa recitovanjem i vrištanjem šaljivih i bezobraznih tekstova. Tako nešto mogao je da snimi samo neko sa puno dara, a Rambo je nesumnjivo vrhunski muzičar, što je u kasnijoj svojoj karijeri apsolutno i dokazao.

rambo amadeus

9. Katarina II – Katarina II

Milan Mladenović i Ivan Vidović, posle razlaza sa Kojom, udružuju svoje snage sa Margitom Stefanović i osnivaju Katarinu II. Međutim, kod snimanja prve ploče ovog benda oni su naišli na razne poteškoće, čak je prvobitno snimljeni materijal izgubljen negde u prostorijama PGP-a, pa je sve snimano ponovo. To drugo snimanje okončano je u decembru 1983. godine, ali se album pojavio na tržištu tek 1984, skoro godinu dana pošto je snimljen. Ova ploča teško da se može žanrovski deklarisati. Njene glavne karateristike su raznolikost pesama, od mekane Kad krenem ka, preko deskrptivne Jesen, depresivne Platforme, pa do buntovničkih Treba da se čisti i Out, kao i Milanovi tekstovi, pomalo škrti, koji su zahtevali dešifrovanje. Ta skrivena i alegorična poezija Milana Mladenovića ostaće zaštitni znak benda koji je kasnije promenio svoje ime u EKV i postao jedan od najvećih sa ovih naših prostora.

katarina II katarina II

8. Leb i Sol – Leb i sol

Početkom 1978. godine, prvi album makedonskog sastava Leb i Sol stigao je kao najava nečeg dugovečnog i jako vrednog. Na svom debi ostvarenju, bend je prezentovao rokerski, mladalački pristup makedonskom etno blagu. Ta kombinacija bila je zaprepašćujuće kvalitetna i veoma zrela, naročito ako se uzme u obzir da je Vlatku Stefanovskom tada bilo svega 20 godina. I pored slabašne produkcije, Leb i Sol su pokazali veliko sviračko umeće i već tada je bilo jasno da je Jugoslavija dobila pravog gitarskog heroja koji će stati rame uz rame sa neprikosnovenim Radomirom Mihajlovićem Točkom. Iako prvenac, to je bio najopušteniji album grupe Leb i Sol u njihovoj bogatoj i dugoj karijeri, a iz Makedonije do danas nije potekao nijedan makar približno kvalitetan bend. Zato ne čudi da Vlatko Stefanovski u ovoj državi uživa status nacionalnog heroja.

Leb i Sol

7. Šarlo Akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad…

Kakav je to spoj muzičkih genijalaca bio – Milan, Koja i Vd… Nije ni čudo što su trajali tako kratko, samo taj jedan album. Jedan ali itekako vredan. Energičan, brutalan, skperimentalan. Takav da posle njega ništa više na muzičkoj sceni neće biti isto. Album je snimljen 1981. godine za zagrebački Jugoton, koji je očigledno imao mnogo više njuha i sluha za beogradsku alternativnu scenu, nego sam Beograd. A posle albuma… svako na svoju stranu – Koja u Disciplinu, Milan i Vd u Katarinu II. Ko zna, možda je tako i najbolje.

sarlo akrobata

6. Luna – Nestvarne stvari

Luna, predvođena legendom novosadske scene Slobodanom Tišmom, rok veteranom i modernim pesnikom, bila je projekat koji je trajao kratko. Nestvarne stvari je njihov prvi i poslednji album, snimljen 1984. godine i objavljen u jako malom tiražu, što ga danas čini još značajnijim ostvarenjem. Dinamična, mračna i psihodelična svirka, na momente suptilna, a samo trenutak kasnije eksplozivna, pratila je sjajnog Slobodana u njegovom ubedljivom prezentovanju svoje kriptične, simbolične i po malo čak religiozne poezije. Ogledalo Lune, Vila, Fakir i sve ostale pesme marljivo je upakovao u album koji traje 42 minuta, ko drugi do Boris Bele (opet taj Buldožer).

luna 419x420

5. Disciplina Kičme – Sviđa mi se da ti ne bude prijatno

Ovaj album je po svemu, od naslova preko omota, do tekstova i muzike, bio drugačiji. Nosio je u sebi potpuno nov i različit koncept u okvirima svetske scene. A to je neoprostivo i nikako nije smelo biti priznato, pa je najlakše bilo proglasiti ga za čist promašaj. Međutim, danas, skoro tri i po decenije kasnije (snimljen je 1983.), Sviđa mi se da ti ne bude prijatno je antologija. Više od toga nije ni potrebno reći.

4. Buldožer – Pljuni istini u oči

Prvi album kultnog slovenačkog benda Buldožer ugledao je svetlost dana 1975. godine, a njegovo pojavljivanje značilo je pravu prekretnicu na jugoslovenskoj rok sceni. Sa ovom činjenicom slažu se svi koji bar malo bolje poznaju jugoslovenski rokenrol. Slobodarski, pun neobičnog, razuzdanog humora i podsmeha, od omota ploče do stihova pesama, muzički baziran na elementima progresivnog roka, album Pljuni istini u oči svima je jasno stavio do znanja da jugoslovenski rokenrol može mnogo više i mnogo bolje. Međutim, mnogima je to zasmetalo, jer su se osetili prozvanim, pa album, iako je njegov prvi tiraž relativno brzo rasprodat, nije doštampavan. Sve u svemu, ova ploča je bez pogovora jedna od najznačajnijih u istoriji našeg roka.

3. Film – Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi

Debi album sastava Film pojavio se na tržištu 1981. godine. Film je, inače, u to vreme već bio prilično aktivan bend, prepoznatljiv po sjajnim energičim svirkama. Spakovana u svega 35 minuta odlične svirke, ova ploča je snimljena u ljubljanskom studiju Tivoli, a na njoj se našlo ukupno 12 numera, među kojima i nekoliko zaista izvanrednih, antologijskih pesama. Noseća je svakako bila Zamisli (život u ritmu muzike za ples), a izdvajaju se i Odvedi me iz ovog grada, Neprilagođen, Moderna djevojka. Još jedan tipičan primer novotalasne pomame s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, ovaj album objavljen je u više nego skromnom tiražu. Međutim, iste godine Film već snima jedan svoj zagrebački koncert i stavlja ga na mini LP U Kulušiću (Live), i to za tada vodeću diskografsku kuću u Jugoslaviji, zagrebački Jugoton. Upravo je taj mini album, na kome su se uglavnom našle iste pesme kao i na debitantskoj ploči, bio odskočna daska za grupu Film.

Film

2. Azra – Azra

Prvi album zagrebačke Azre snimljen je 1980. godine. To je ploča za koju se bez dileme može reći da je sa lakoćom nadmašila većinu drugih snimljenih pre, ali i posle nje. Ploča snažnog izraza, sirovog zvuka, tehnički neispeglana, što je samo čini još više autentičnom. Da ne zalazimo dublje – dovoljno je reći samo da je prvi album velikog Džonija Štulića i njegove Azre jedno od najreprezentativnijih obeležja čuvenog novog talasa, a nije preterano reći i jugoslovenske popularne muzike uopšte. Inače, na ploči se našlo 12 pesama, među kojima i Jablan, Teško vrijeme, Gracija, Krvava Meri!, Iggy Pop, Obrati pažnju na posljednju stvar – sve sami hitovi.

Azra Album 1970

1. Idoli – Odbrana i poslednji dani

Nedugo pošto što su odradili odličan posao na antologijskoj kompilacijskoj ploči Paket aranžman, VIS Idoli seli su u studio i snimili svoj prvi, verovatno i najbolji album. Ploča se u prodaji pojavila aprila 1982. godine. Sasvim korektna, precizna svirka, dobro promišljeni tekstovi, zadiranje u teme sa kojima do tada niko nije umeo ili nije hteo da se nosi, omot ispisan ćirilicom. Sve su to specifičnosti ove ploče. Na njoj se našlo 13 numera, između ostalih i Kenozoik, Jedina, Rusija, Senke su drugačije… Kultni muzički časopis Džuboks proglasio je ovaj album najboljom jugoslovenskom rok pločom svih vremena.

IDOLI ODBRANA I POSLEDNJI DANI 1982 702x336

Dragan Antić

kafenisanje.rs