fbpx

Muzički katalog grupe Queen mogao bi da bude prodat za milijardu dolara

queen1

 Foto: Michael Ochs

Pjesme grupe Queen poznate su širom svijeta, a prava na kompletan muzički opus čuvene grupe uskoro bi mogla da budu prodata za više od milijardu dolara.

Izvor upoznat sa ovim slučajem kaže za CNN da su razgovori “uveliko u toku”, te da će Universal Music Group preuzeti prava od Disney Music Groupa.

Izvor je dodao da bi prodaja mogla da premaši milijardu dolara i da se “očekuje da će posao biti zatvoren u roku od mjesec”.

Ako se to dogodi, zarada će biti podijeljena podjednako između zadužbine Fredija Merkjurija i preživjelih kolega iz benda Brajana Meja, Rodžera Tejlora i Džona Dikona.

Brus Springstin je, recimo, prava na svoje pjesme u decembru 2021. prodao za oko 500 miliona dolara.

Grupa Queen, sudeći po najavi, mogla bi da obori rekord.

Nekoliko velikih muzičkih kompanija, uključujući Universal Music Group, borilo se za potencijalnu akviziciju, zajedno sa privatnim kompanijama. Jedna potencijalna komplikacija je činjenica da Disney Music Group – koji ima ugovor o globalnoj distribuciji sa Universal Music Group – trenutno posjeduje katalog benda u Sjevernoj Americi.

Bend je zabilježio veliki porast u steamingu i fizičkoj prodaji nakon objavljivanja biografskog filma “Bohemian Rhapsody” iz 2018. godine, koji je zaradio više od 910 miliona dolara širom svijeta uz budžet od otprilike 50 miliona dolara. Queen Productions Ltd., korporacija u vlasništvu benda, ostvarila je rekordne prihode od 72,77 miliona funti (približno 89,84 miliona dolara) u 2019. i 39,19 miliona funti (približno 48,38 miliona dolara) u 2021. godini, pri čemu su skoro svi prihodi dolazili od tantijema.