fbpx

Mnoge grupe u Jugoslaviji bile su velike, ali samo jedna je imala Pjevača

Indexi

Popović (prvi s lijeva) i Indexi 1964. godine: Najdugovječniji bend, zaslužan za nastanak sarajevske pop-rock scene (Pixsell)

Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop-rock grupa, ali i jedan od najboljih muzičkih sastava iz bivše Jugoslavije; njima u čast uskoro počinje serija koncerata.

Piše: Emir Kovačević

Povodom 60. godišnjice od osnivanja sarajevskog benda Indexi, producentska kuća Mucis Time organizirat će i producirati pet velikih regionalnih koncerata, čija ekspedicija kreće iz Ljubljane, preko Zagreba, Sarajeva i Beograda, te završava u Skoplju.

Sjećajući se Indexa i vremena koje su Indexi ostavili iza sebe, Tomislav Kašljević, producent cjelokupnog projekta, i Fadil Redžić, jedan od najbližih saradnika ovog sastava, podijelili su svoja sjećanja iz tog vremena i druženja sa legendarnim Davorinom Popovićem.

U ovom veoma značajnom projektu za cjelokupnu regiju, gdje će eminentni umjetnici izvesti bezvremenske hitove kao što su: Bacila je sve niz rijeku, Sanjam, Balada, Da sam ja netko, Sve ove godine, Plima, Jutro će promijeniti sve i druge, s raznih strana svijeta okupit će se živući članovi benda: Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić (legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta koji je muzičku karijeru počeo u Indexima), te gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić. Uz njih na binu će stati kombinacija starijih i iskusnijih, te mladih pjevača, vrhunskih vokalnih kvaliteta: Dado Topić, Hari Mata Hari (Hari Varešanović), Zoran Predin, Neno Belan, Branko Đurić Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenova, Amel Čurić, Tamara Todevska, Dejan Cukić.

Veliki trag na muzičkoj sceni

Bend Indexi su ostavili velikog traga na muzičkoj sceni. Indexi su najdugovječnija, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pop-rock grupa te jedna od najboljih ex-YU grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine. U tom su periodu objavljena dva studijska albuma, 27 singlova, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da je više njihovih pjesama do sada nije objavljeno.

Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda, a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme.

Posljednji koncert Indexa održan je u Banjoj Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. Nakon što je nenadmašni pjevač Davorin Popović preminuo 18. juna 2001, grupa prestaje da postoji. Gitarist Slobodan Bodo Kovačević je umro 22. aprila 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005, a nedavno nas je napustio i legendarni Kornelije Bata Kovač. Oni su bili okosnica sastava Indexi.

Bilježi se da je tokom svoje višegodišnje uspješne saradnje sa grupom Indexi Želimir Altarac Čičak napisao tekstove za neke od kultnih pjesama ove sarajevske pop grupe kao što su: Negdje na kraju u zatišju i Svijet u kome živim te stihove za njihovu antologijsku pjesmu Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla.

Samo je jedan Pjevač

Povodom najavljene serije koncerata, glavni producent ove kuće Tomislav Kašljević kaže:

“Sam nadimak Davorina Popovića – Pjevač, sam dovoljno govori. U Bosni kad te tako nazovu znači da si pjevač, a ostalo su varijacije na tu temu. Davorina sam upoznao kada je izašao poslije rata u Zagreb, družio sam se sa Zrinkom Tutićem i još nekim ljudima iz Zagreba koji su mu pomagali oko vađenja putovnice i svega ostalog. Odrastao sam uz Indexe i Bijelo dugme, ali Indexi su bili uvijek nešto posebno.

davorin popović mural

Davorin Popović je sa Indexima ostaio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije (Pixsell)

Davorin sa svojim glasom je poseban. Slučajno iz neke ljubavi prema Indexima počeo sam raditi ovaj hommage sa namjerom da to bude jedanput u Zagrebu, hommage koji sam nazvao ‘Indexi i prijatelji – da sam ja netko’. Radeći tu priču, zajedno sa pjevačima koji su pjevali umjesto pokojnog Davorina, shvatili smo koliko su to jednostavne lagane pjesme, ali ovako kad ih samo slušaš, a ustvari to je jako jako poseban glas, specifičan glas, specifične pjesme, i to je samo mogao Davorin ili Pjevač.

Radujem se, težak je to posao, teško je skupiti adekvatne pjevače. Muzičari su manji problem, jer su tu svi živući članovi: Peco Petej, Miroslav Šaranović, Neno Jurin, Fadil Redžić, prije svih, zatim Vlado Pravdić koji je počeo karijeru u Indexima, pa nastavio u Bijelom dugmetu. Od gostiju tu je Muris Varajić, Ivan Kukić, i posebno mogu naglasiti i najaviti Vedrana Božića, najveću legendu, ili jednu od najvećih gitarističkih legendi na prostoru bivše Jugoslavije i mnogo mnogo šire. To je čovjek koji je svirao sa Jimmyjem Hendrixom, dovoljno je toliko reći”, navodi Kašljević.

Od košarke do muzike

Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. Od milja su ga zvali Dačo. Kao tinejdžer se bavio rukometom i košarkom, a u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Njegova muzička karijera počinje u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma: Svaka je ljubav ista (osim one prave) (1975), S tobom dijelim sve (1984), dok album istog naziva ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu Žute dunje za soundtrack filma Kuduz. Za Eurosong je konkurirao 1967. sa Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom bosanskohercegovačkom izboru za Pjesmu Europe. Svoj nastup na Eurosongu imao je 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa pjesmom 21. vijek, te zauzeo 19. mjesto.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Bivši basista Indexa i jedan od najbližih Davorinovih saradnika, Fadil Redžić, prisjetio se Pjevača i nastupa.

“Ponosan sam što sam, zajedno sa Davorom i Bodom, spasio od zaborava posustale i, već nakon samo dvije godine od nastanka, iznemogle Indexe. Bodo je bio motor, a uz to progresivac u grupi. Njegov koncept je bio da uvijek treba biti ispred drugih. To mu je u dobroj mjeri polazilo za rukom. Tim putem su nakon nas krenuli i Kornijevci i Tajmovci i to je bilo veoma korisno utrkivanje.

Fadil Redžić

‘I danas, kad se u mislima družim sa Davorinom i Bodom, osjećam se dobro’, priznaje Fadil Redžić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sa Davorom sam se upoznao u prvom razredu osnovne škole. Nestašan, a omiljen od svih. Nadaren, ali voljan da radi samo stvari koje su ga interesovale, nekako se provlačio iz razreda u razred. Oduvijek je bio muzikalan i lakše je učio melodije nego stihove. Volio je da karta, dobro igrao šah i sve moguće igre za stolom. Vrhunski košarkaš, odlično je igrao ping-pong i sve igre sa loptom.

U studiju se odlično snalazio i pjesme snimao sa lakoćom. Ako bi bio problem, to je bilo zbog loše odabranog tonaliteta, što se nije moglo pripisati njemu već meni ili Bodi. Na festivalskim nastupima je obično tekst ispisivao na dlan lijeve ruke. Kako su godine prolazile, zvučao je sve bolje i sadržajnije. Jedinstven i neponovljiv. I danas, kad se u mislima družim sa njim i sa Bodom, osjećam se dobro“.

Regionalna turneja u znak sjećanja na Indexe počinje 23. oktobra za kada je zakazan prvi koncert u Ljubljani, dan kasnije slijedi nastup u Zagrebu, pa 25. oktobra u Sarajevu, dva dana kasnije u Beogradu i završni koncert 28. oktobra u Skoplju.

Izvor: Al Jazeera