fbpx

Mladi reperi šire radost sa "plesnim hitom godine"

Mladi reperi šire radost sa "plesnim hitom godine"

Foto: BBC

Grupa energičnih repera iz Irske u predtinejdžerskoj dobi postala je popularna nakon što je pjesma koju su napisali za projekt za mlade skupila gotovo devet miliona pregleda, a prozvana je "pjesmom ljeta" i "plesnim hitom godine".

The Spark je zarazna techno-rap pjesma čiji stihovi koji afirmiraju život i radosni video sažimaju kreativnost autora, svih između devet i 12 godina.

"Ovo bi zapravo mogla biti najbolja pjesma... ikada?" oduševljeno je napisao jedan fan na društvenim mrežama.

"Sljedeća generacija irskih rap superzvijezda", napisao je drugi, dok je treći rekao: "Ovo mi je pružilo prvi djelić prave radosti u nekoliko sedmica."

Garry McCarthy, kreativni direktor studija Kabin, umjetničkog središta mladih u blizini Corka, koji je osmislio pjesmu, rekao je da je razmjer reakcije bio neočekivan.

"Nevjerovatno je vidjeti priznanje koje dobija na međunarodnom nivou, samo zbog nečeg stvarno pozitivnog", rekao je za BBC Radio 4 u The World Tonight.“ Mislim da je reakcija odraslih nevjerovatna. Gledaju ovo i misle da je ovo čista zabava.

"Nema ničeg lažnog u tome. Ova djeca su ono što jesu, ono što su prirodno, ne pokušavaju biti bilo ko drugi, kao što možete vidjeti kod drugih repera koji počinju. Vrlo je poštena. Vrlo je irska, ali je vrlo globalna.“

"Ono o čemu pričaju, nadam se, nadahnjuje mlade ljude da se izraze i da jednostavno daju muziku, daju kreativnost, daju šansu izražavanju i jednostavno vide kakav je osjećaj, jer su izražavanje i muzika vrlo, vrlo moćni."

Pjesma je bila jedna od mnogih koje su nastale na Kabinovim sedmičnim radionicama koje imaju za cilj osnaživanje mladih kroz muziku. "Tog određenog dana, osjećali smo da je grupi potrebno malo energije, pa smo samo stavili drum 'n' bass ritam, a onda samo počeli smišljati pjesme", objasnio je McCarthy, koji je muzičar i producent.

Djelomično je napisana za Cruinniú na nÓg, godišnju irsku proslavu mladenačke kreativnosti, koja će se održati sljedeći mjesec. Članovi Kabina udružili su snage s djecom iz centra u kojem su smješteni tražitelji azila, s 15-ak ljudi koji su nastupili na samoj pjesmi i još 10-15 njih u videu.

Jedan od sudionika, 10-godišnji Dylan, rekao je za Radio 4 da uživa u svjetlu reflektora. "Došao sam kući i moja mama je rekla: 'Dylane, jesi li vidio da je tvoj video postao viralan?'", rekao je.

"Sada sam na radiju. To je ono čemu su vodili svi ti dani vježbanja, i vrijedilo je toga, da budem iskren."

federalna.ba/BBC