fbpx

10 pjesama inspirisanih knjigom Georgea Orwella „1984“

1984hero

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.”

(George Orwell – „1984″)

Knjiga „1984“ djelo je jednog od najpoznatijih književnika XX vijeka, Georgea Orwella, čije je kršteno ime Eric Arthur Blair. Objavljena je 8. juna 1949. godine i govori o društvu u kojem su činjenice iskrivljene i ugušene, opisuje život pod budnim okom Velikog brata i čini se da su neke stvari koje su se desile i dešavaju u današnjem društvu toliko tačno opisane, kao da je Orvel imao vremeplov prilikom pisanja knjige. 

Ovaj književnik-prorok sebe je smatrao anarhistom i socijalistom. Bio je istinski protivnik i borac protiv svih oblika tiranije, a iza sebe je ostavio dva čuvena djela „1984“ i „Životinjska farma“, po kojima se danas zovu dva najpoznatija rijaliti TV programa – Veliki Brat i Farma.

George Orwell, koji je najveći dio svog distopijskog romana „1984“ napisao na svojoj usamljenoj farmi Barnhill u Škotskoj, sve vrijeme pod prismotrom britanske Vlade, prvobitno je želo da se radnja o kojoj piše dešava 1980. godine, zatim 1982. godine, pa se tek na kraju odlučio za 1984. godinu koja bi mogla da bude permutacija cifara godine kada je pisana, 1948.

Ovaj svjetski bestseler bio je inspiracija mnogim svjetski poznatim muzičarima. U narednim redovima ćemo Vam predstaviti 10 pjesama koje su napisane upravo na tu temu.

Coldplay – Spies

Muse – Citizen Erased

Rage Against The Machine – Testify

Radiohead – 2+2=5

David Bowie – 1984

Stevie Wonder – Big Brother

The Jam – Standards

Dead Kennedys – California Über Alles

Eurythmics – Ministry of Love

Subhumans – Big Brother

Izvor: Balkanrock