fbpx

U slavu Nasihi Kapidžić-Hadžić: Tradicionalni susreti Banjalučana „Vezeni most 2020“

Naslovna

I ove godine od 18-23. jula, biće održani tradicionalni 17. susreti Banjalučana „Vezeni most 2020“. Svečano otvaranje predviđeno je u dvorištu rodne kuće Nasihe Kapidžić-Hadžić

Piše: Mišo Vidović

Prije 17 godina (u decembru 2003) na rodnu kuću pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić u banjalučkom naselju Mejdan postavljena je spomen-ploča. Inicijativa za podizanje spomen ploče potekla od bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ na čelu sa poznatim kulturnim i javnim djelatnikom Fuadom Balićem. Svečanosti, u bašti i dvorištu rodne kuće Nasihe Kapidžić prisustovali su brojni Banjalučani, njena rodbina, prijatelji i poštovaoci njenog djela.

manifestacija2

Po jednoj od najpoznatijih Nasihinih pjesama „Vezeni most“ nazvana je i manifestacija koja se tradicionalno održava u julu mjesecu u Banjaluci. I ove godine od 18-23. jula, biće održani tradicionalni 17. susreti Banjalučana „Vezeni most 2020“. Program, koji je prilagođen aktuelnoj situaciji zbog pandemije korona virusa, predviđa kulturne i sportske događaje. Na obali Vrbasa, kod visećeg mosta u Gornjem Šeheru, puštanjem cvijeća u Vrbas, sjećanjem na civilne žrtve rata uz prigodne poruke – „ne ponovilo se“ i „gradimo mir zajedno“. Svečano otvaranje predviđeno je u dvorištu rodne kuće Nasihe Kapidžić-Hadžić, kao i polaganje cvijeća na spomen–ploču uz prigodan program pod nazivom „Kad jednom dođeš u grad o lišća“.
Omaž pjesnikinji Enisi Ćurić-Osmančević „Sunčana strana svijeta“, podsjetiće na njeno stvaralaštvo, ali i na činjenicu da je ona svih ovih godina bila jedan od najaktivnjih učesnika i dala značajan doprinos održavanju „Vezenog mosta“.

most zrtve

U bašti kuće Kapidžića predviđeno je književno veče: “Šare lijepih riječi“, izdanja izdavačke kuće „Bosanska riječ“, predstavljene knjiga nekoliko autora. I ove godine predviđena je promocija izdanja iz edicije „Banjalučki žubori“, kao novih brojeva magazina „Šeher Banja Luka“, koji izdaje Savez Banjalučana u Švedskoj. Biće dodijeljena i književna nagrada „Nasiha Kapidžić-Hadžić - Vezeni most“ za domete u književosti za djecu u 2020 godini. Organizator Susreta Banjalučana je Međunarodni centar za izgradnju povjerenja „Vezeni most“ Banjaluka, uz učešće i podršku Saveza Banjalučana u Švedskoj, kao i još drugih nevladinih organizacija, te pojedinaca. Brojni su učesnici tokom svih ovih godina dali doprinos manifestaciji.

Ne ponovilo se

Osim književno-pjesničkih druženja, u sklopu manifestacije održane izložbe likovih djela, fotografija, koncerti...Ovo prilikom objavljujemo i svojevrsni foto zapis kojim želimo podsjetiti na neke od manifetastacija u sklopu „Vezenosg mosta“ proteklih godina.
Inače, tokom prošlogodišnjeg „Vezenosg mosta“, pjesnik Ismet Bekrić, prigodnim riječima je podsjetio na lik i djelo svoje savremenice i nekadašnje profesorice iz banjalučke Gimnazije Nasihe Kapidžić-Hadžić:
"…U njenoj poeziji sazdana je Banjaluka u najljepšem svjetlu, ona Banjaluka kerana i šeherski i zmijanjski. To je ta Banja Luka koja od njene pjesničke riječi žubori kao Vrbas, a evo ta riječ je živa i danas i podstiče na prijateljstvo i na mir. Sam naziv 'Vezeni most' govori o potrebi da stvaramo mostove, da gradimo mostove, a ne da rušimo ono lijepo što nas vezuje…"

Fotografije: Mišo Vidović

impuls