fbpx

Poetski čas na Paležu - počinju 51. Književni susreti na Kozari

Poetski čas na Paležu - počinju 51. Književni susreti na Kozari

Foto: Nezavisne

Malim poetskim časom na Paležu pod nazivom "Spomen na Skendera" danas će početi 51. Književni susreti na Kozari.

Riječ je o mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pred 900 preživjelih partizana nakon bitke na Kozari pročitao svoju poemu "Stojanka majka Knežopoljka".

Poetski čas počeće u 11.00 časova, dok će u 19.00 časova u Galeriji "Sreten Stojanović" biti predstavljena monografija o Tihomiru Tihi Ilijaševiću iz edicije "Sjećanja", izdavačke djelatnosti "Književnih susreta na Kozari" prenosi Srna.

Susreti će biti nastavljeni u utorak, 12. septembra, kada će u Galeriji "Sreten Stojanović" biti održano predstavljanje pjesnika zavičajnog kruga pod nazivom "Zavičajni poetski predjeli" - Pjesnici zavičajnog kruga. Već od 20.00 časova u Gradskoj čitaonici biće održano veče pod nazivom "Kozara - živa sjećanja, rane neprebolne", promocija književnog stvaralaštva Vasilija Karana i njegove posljednje knjige "Vjetar još nije stao".

U srijedu, 13. septembra, Dramski studio učenika Gimnazije "Sveti Sava" imaće od 18.00 časova u Galeriji "Sreten Stojanović" dramski nastup pod nazivom "Ćopićev narod između mašte i jave". Istog dana od 20.00 časova u Spomen-kući porodice Stojanović zakazano je predavanje "Lik i djelo Sretena Stojanovića" na kojem će predavači biti Aleksa Milić i Nataša Tošanović, kustosi Muzeja Kozare.

U petak, 15. septembra, od 15.00 časova najavljeno je Poetsko poslije podne za djecu sa Vidom Vickom Vukelićem u gradskoj čitaonici, a u istom prostoru od 18.00 časova predavanje pod nazivom "Branislav Nušić u svom i našem vremenu ili Zagonetna vedrina Nušićevog književnog svijeta" profesora Gorana Maksimovića iz Niša.

Zvanično otvaranje 51. Književnih susreta na Kozari zakazano je u nastavku večeri u petak, 15. septembra, od 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Centralni događaji i ovih susreta su Poetski čas na Mrakovici u subotu, 16. septembra, u podne i Veče laureata od 19.00 časova u Pozorištu Prijedor gdje će ovogodišnjem laureatu Blagoju Bakoviću iz Vrbasa biti uručena nagrada "Skender Kulenović - Književni vijenac Kozare".

U pratećem programu 51. Književnih susreta na Kozari će sutra u Narodnoj biblioteci "Nevenka Stanisavljević" u Kostajnici biti organizovani istorijsko predavanje "Kozara, heroj planina".

U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici u utorak, 12. septembra, će od 19.00 časova biti održan istorijski čas "Genocid nad Srbima u NDH i ustanak - Kozara 1942–2023, predavači će biti istoričari iz Javne ustanove Spomen područje Donja Gradina.

Istorijski čas "Bitka na Kozari - simbol otpora i stradanja" biće održan u srijedu, 13. septembra, u Narodnoj biblioteci u Novom Gradu od 19.00 časova.

U istom terminu u četvrtak, 14. septembra, profesor Goran Maksimović, inače predsjednik žirija ovogodišnjih Književnih susreta održaće predavanje u Narodnoj biblioteci "Veselin Masleša" Laktaši.

Učesnici ovogodišnjih 51. Književnih susreta na Kozari su Nenad Grujičić, Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević, Vid Vukelić i Ranko Preradović, kao i zavičajni pjesnici Hristina Mrša, Kristina Plavšić, Ognjen Vlačina, Danijel Gatarić, Dalibor Mirosav, Milan Rakulj i Anela Sejarić Vujinović.

Organizator i generalni pokrovitelj 51. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i sponzor novčanog dijela nagrade "Arselor Mital Prijedor".
Nezavisne