fbpx

Pisac koji je digao glas protiv nacista: Spalite sve moje knjige, nemojte me vređati!

Iako njegove knjige nisu bile na listi "nepoželjnih", on je digao glas i rekao: "Spalite me! Ovo nepoštovanje nisam zaslužio".

oskar maria graf im ersten weltkrieg dittmann 100 v img 16 9 l 1dc0e8f74459dd04c91a0d45af4972b9069f1135

Samo četiri meseca nakon dolaska Adolfa Hitlera na vlast, nacisti su u okviru "akcije protiv nenemačkog duha" spalili na hiljade knjiga "dekadentnih pisaca". U jednoj noći u plamenu su nestala dela Tomasa Mana, Liona Fojhtvangera, Sigmunda Frojda, Franca Kafke... Jedan čovek bio je dovoljno hrabar da digne glas.

Adolf Hitler je postao kancelar Nemačke u januaru 1933. godine . Već 6. aprila iste godine glavni ured za štampu i propagandu nacističke studentske organizacije proglasio je nacionalnu "akciju protiv nenemačkog duha". Vrhunac te akcije bilo "čišćenje" književnosti vatrom.

Tokom večeri, na Operplacu u Berlinu i na glavnim trgovima još dvadesetak nemačkih gradova, podignute su velike lomače, a na njima je u plamenu nestalo više od 25.000 tomova knjiga.

"Protiv drskosti i arogancije! Za red i poštovanje pred besmrtnim nemačkim narodom. Progutaj, zapali dela Tuholskog i Osieckog... Protiv dekadencije i moralnog propadanja. Za odgoj i moralnost u porodici i državi! Predajem vatri dela Hajnriha Mana, Ernsta Glesera i Eriha Kestnera... ", oduševljeno je govorio radijski komentator o događaju koji je prenošen uživo.

U pratnji vojnika, mašući bakljama masa u kojoj su se nalazili rektori, profesori, studenti i lokalni radoznalci, došla je na mesto spaljivanja knjiga, dok je orkestar svirao nacionalističke marševe. Samo u Berlinu se okupilo oko 40.000 ljudi, a njima se obratio Jozef Gebels.

Ako je neko i imao nešto protiv ovog čina, tog dana je ćutao. Ipak, bilo je i onih koju su digli svoj glas. Pisac Oskar Marija Graf, radikalni socijalista, bio je jedan od njih.

20130510103343 191451

Knjige ovog književnika nisu bile na listi "nepoželjnih". Zapravo, samo nekoliko meseci ranije nacisti su ih odobrili i proglasili "poželjnim štivom za uzdizanje nemačke omladine", ali je Oskar Graf sam pozvao nacionalsocijaliste.

"Spalite me! Ovo nepoštovanje nisam zaslužio", napisao je Graf u proglasu objavljenom u bečkim novinama.

Želja mu se nije ispunila, ali njegova dela jesu već sledeće godine bila zabranjena na teritoriji cele Nemačke. Grafu je oduzeto državljanstvo i morao je da pobegne – prvo u Beč, pa u Prag, a onda u daleku Ameriku u kojoj je živeo do kraja života.

(Newsweek/bktv news)