fbpx

Nosim te u srcu, čuvam te u ruci, pjevam samo tebi svojoj Banja Luci...

Ismet Bekric1

Ismet Bekrić stvara više od četrdeset godina. Objavio je brojne zbirke pjesama i pripovjetki, uglavnom za djecu. Njegova djela dio su obavezne školske lektire.

Autor: Impuls

Pisanje za djecu nije nimalo lagan posao, kazao je svojevremeno Bekrić jer to „nije nikakvo spuštanje kritičke crte ili lažno 'dodvoravanje' djeci, i svima onima koji tu književnost promatraju kao manje važnu". Dobitnik je više značajnih književnih nagrada: posebno ističe nagradu "Nasiha Kapidžić Hadžić Vezeni most", za ukupan autorski opus i domete u poeziji za djecu, dodijeljena u sklopu manifestacije "Susreti Banjalučana - Vezeni most 2010". Zbog činjenice da nosi ime po njegovoj nekadašnjoj profesorici u banjalučkoj Gimnaziji. Sa posebnom pažnjom govori o stvaralaštvu svoje nekadašnje profesorice: ”U njenoj poeziji sazdana je Banjaluka u najljepšem svjetlu, ona Banjaluka kerana i šeherski i zmijanjski. To je ta Banjaluka koja od njene pjesničke riječi žubori kao Vrbas, a evo ta riječ je živa i danas i podstiče na prijateljstvo i na mir. Sam naziv ‘Vezeni most’ govori o potrebi da stvaramo mostove, da gradimo mostove, a ne da rušimo ono lijepo što nas vezuje. I ja isto na svaki ‘Vezeni most’ dolazim sa novom knjigom, a to je edicija ‘Banjalučkih žubora…”

Redovan je učesnik Susreta Banjalučana “Vezeni most” koji se održavaju od 2004 godine. Od 2000 godine pokrenuo je i publikaciju “Banjalučki žubori”. Publikacija, kazao je, nastala spontano,”što svima nama rasutima, udaljenima, treba kao razgovor, kao bliskost, kao sjećanje, kao dokaz da smo bili, da jesmo i da ćemo biti".

M.V.

Ismet 2

Scan10003

Fotografije:Mišo Vidović