fbpx

Književnici traže da vještačka inteligencija ne koristi njihove radove bez prethodnog odobrenja

margaret atvud

 Margaret Atvud/ Foto: Google

Oko deset hiljada književnika poslalo je otvoreno pismo u kome se traži da kompanije koje koriste vještačku inteligenciju ne koriste njihove radove bez njihovog prethodnog odobrenja.

U pitanju je peticija koju su, između ostalih, potpisali Margaret Atvud, Filip Pulman, Den Braun, Džonatan Frenzen i mnogi drugi i koja se tiče dozvole i dijela zarade, piše Guardian.

Članovi Udruženja autora (Authors Guild), najvećeg američkog udruženja pisaca, ovo pismo poslali su kompanijama OpenAi, Alphabet, Meta, Stability Ai i IBM.

Svi ovi autori žele da budu pošteno plaćeni kada vještačka inteligencija koristi njihova djela za stvaranje nečeg novog, ali i da oni prije toga budu pitani da li odobravaju takvu upotrebu.

Maja Šanbag Lang, predsjednica ovog udruženja, rekla je: „Ono što proizvede vještačka inteligencije uvijek će biti derivat. AI izbacuje iz sebe ono što upije, a to je ljudski rad. Pošteno je da autori dobiju naknadu za to što ‘hrane’ AI i omogućavaju napredak“.

Džonatan Frenzen je istakao: „Udruženje autora pravi važan korak ka zaštiti prava svih Amerikanaca čiji podaci i riječi i slike se iskorištavaju, za veliki profit, a bez njihovog odobrenja. Drugim riječima, to su manje-više svi Amerikanci koji imaju više od šest godina“.

Članovi udruženja istakli su i kako napredak vještačke inteligencije njima još više otežava da zarade dovoljno novca od vještine koju su mnogi od njih usavršavali decenijama unazad.

Ovo nije prva ovakva peticija, odnosno otvoreno pismo, jer i druga udruženja pokušavaju da zaštite svoje članove u jeku napretka vještačke inteligencije.